Lärarnas ilska: ”Skolorna rämnar i sina sömmar”

Sveriges Lärare protesterade tillsammans med elever och föräldrar mot nedskärningar i Vaxholm.

Sveriges Lärare i Vaxholm tågade tillsammans med barn, elever och föräldrar för att protestera mot nedskärningarna – som bland annat leder till jätteklasser i låg- och mellanstadiet.

Ur samlingsstyret för Vaxholms bästas (Moderaterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna) politiska mål:

”Vi ska se över storleken på barngrupperna i förskolan och se till att leva upp till Skolverkets rekommendationer. Att öka andelen förskollärare är också ett mål. Vi ska även säkerställa en personaltäthet inom förskolan som garanterar en hög kvalitet i verksamheterna”.

Barngupperna uppgår idag till 16 för yngre barn, 21 för äldre, med en ansvarig förskollärare.

Ur de politiska målen: 

”Vi satsar också resurser på att öka personaltätheten i skolan genom att anställa fler lärarassistenter”.

Samtidigt slås klasser samman till jättegrupper med en ansvarig lärare, ett exempel är en årskurs 4 med 34 elever.

Ett barn håller en skylt högt över huvudet: ”Sätt inte ihop klasserna!”

”Tiden krymper med våra barn”

Under måndagskvällen den 3 juni samlades lärarna för protest.

– Barn och elever får tillnärmelsevis inte den omsorg, tillsyn eller den undervisning de har rätt till. Minut för minut krymper kvalitativ tid med våra barn och elever, säger Sveriges Lärares ordförande i Vaxholm, Katrin Nörthen, i sitt tal.

Protesterna mot nedskärningar i Vaxholm inom skola och förskola.

Tillsammans med barn, elever och vårdnadshavare protesterade Sveriges Lärare mot effektiviseringarna.

– Vi var ett hundratal som gick tätt och kändes engagerade. Barn och elever var också med och demonstrerade mot sina stora klasser och barngrupper. Det var så fint, säger Katrin Nörthen, ordförande i Sveriges Lärare i Vaxholm.

”En mäktig känsla”

På plats fanns även Vi Lärares krönikör Maria Wiman, samt representanter för både den politiska majoriteten (Moderaterna, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet) samt oppositionen.

– Jag känner mig stärkt: Det är en mäktig känsla att se llärare gå ihop i ur och skur, kanske när man är som tröttast – för att markera att nog är nog, säger Maria Wiman, som var en av talarna under måndagen.

Katrin Nörthen är tydlig:

– Sveriges Lärare Vaxholm har lagt tid på att ha allvarliga samtal med delar av Vaxholms Samlingsstyre där vi har lyft problemet och förklarat att gränsen nu är nådd för vad vi mäktar med. Vaxholms förskolor och skolor håller på att rämna i alla sömmar, sa Katrin Nörthen i sitt tal.

LÄS MER:

Wiman: ”När ska man förstå att lärare inte är superhjältar?”

NEDSKÄRNINGAR: Hundratals lärare kan bli av med jobbet

De drar igång nya lärarprotester mot nedskärningar

Facken går ihop i protest mot nedskärningarna