Skolor tvingas stänga efter Säpos larm

Över 600 elever berörs när skolor får sitt tillstånd indraget av Skolinspektionen. Foto: Säkerhetspolisen

Skolinspektionen drar in tillståndet för grundskolan Arenaskolan i Örebro och två gymnasieskolor i Stockholm och Göteborg.
Orsaken är att personer som Säpo bedömt som olämpliga har fått arbeta nära eleverna. Flera hundra elever berörs.

– Det vi lägger bolagen till last är att de haft två personer som Skolinspektionen och Säpo flaggat som olämpliga, i ledande och elevnära positioner på två olika skolor i koncernen, summerar Anna Bergqvist, enhetschef vid Skolinspektionen.

Enligt Säpos tidigare utlåtanden har elever riskerat att utsättas för islamistisk radikalisering.

Om Skolinspektionens beslut står sig innebär det att fler än 600 elever måste byta skola. Arenaskolan i Örebro har 64 elever och gymnasieskolorna Arena Academy i Stockholm och Göteborg har totalt 570 elever.

Säpo varnade

De tre skolorna ingår i Arenakoncernen som för ett par år sedan tog över tillstånd efter den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar. Den hade vid flera tillfällen hamnat i blåsväder, bland annat på grund av grova ekobrott och religiöst färgad utbildning.

Kritiken om religiös påverkan återkommer nu alltså. Konkret handlar det om att skolornas ägar- och ledningskrets tillåtit en person att arbeta i skolledningen för Arena Academy i Stockholm, trots att hen tidigare bedömts som olämplig. Personen ska ha varit med och givit en radikal islamist, som spridit "en totalitär islamistisk ideologi", inflytande på den nu nedlagda Imanskolan i Uppsala.

På Arena Academy i Stockholm ska personen ha anklagat elever för att vara “dåliga muslimer”, enligt Skolinspektionens beslut.

På liknande sätt har även Arenaskolan i Örebro tillåtits ha en person i skolledningen som Säpo tidigare bedömt som olämplig.

”Olyckligt”

Turerna kring de tidigare och nuvarande skolverksamheterna har varit många och krångliga och tagit flera år.

– Det är så klart olyckligt, men här ser vi samtidigt hur vi kan dra nytta av de utredningar som vi tidigare gjort. Vi pekar i besluten på att en huvudman alltid har ett stort ansvar, och det gäller kanske extra mycket om man väljer att ta över en verksamhet som fått stänga på grund av allvarliga brister, säger Anna Bergqvist.

Huvudmännen för skolorna, Humanus Jobb Syd AB och Edinit AB i Arenakoncernen, tänker överklaga Skolinspektionens beslut.

Den ena personen som bedömts som olämplig sades upp direkt, medan den andra personen enligt koncernen inte gjort något olämpligt: "Vi har inte fått några indikationer på att denna person inte skulle följa skolans värdegrund i sitt arbete", säger Rasmus Rossi, vd för Edinit AB, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:

Två friskolor stoppas av Säpo: "Risk för radikalisering"

Säpo varnar: Barn radikaliseras på nätet

Kommunen om Säpos varning: Extremt allvarligt

Försvaret ska skydda svensk skola från främmande ägare