Tio gratisprogram som lyfter distansundervisningen

Flera skolor fortsätter att, åtminstone delvis, bedriva undervisning på distans. Vi har samlat flera tips på program som underlättar i distanstider. Foto: Colourbox
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i svenska, språk mm

Distansundervisning kan bli bättre med digitala verktyg – och de behöver inte kosta något. Här är tio bra gratisprogram för datorn.

1 Bättre videomöten

Många skolor använder Microsoft Teams eller Zoom för undervisning och distansmöten. De går att köra direkt i webbläsaren – men blir bättre och stabilare om man installerar ett speciellt program på datorn. Programmen är gratis att ladda hem, medan själva tjänsterna både finns i gratis- och betalversioner.

www.microsoft.com/teams

www.zoom.us

2 Smidig filmredigering

Eleverna brukar gilla uppgifter där de får filma, men ibland räcker mobilens redigeringsapp inte riktigt till. För den som vill använda datorn finns kompetenta gratisalternativ inbyggda. På en Mac heter video­redigeringsprogrammet Imovie medan Windows motsvarighet heter Microsoft Foton och hanterar både digital­foton och video.

3 Spela upp video och dvd

Om du vill spela upp en film som du har fått som en videofil kan det skapa problem, eftersom datorns inbyggda videospelare bara klarar av ett fåtal av alla filformat som finns. Genom att installera gratisprogrammet VLC Media Player slipper du det här krånglet. VLC kan nämligen spela upp nästan alla sorters videofiler och till skillnad från andra program klarar det även av dvd-filmer.

www.videolan.org

4 Proffsigare foton

Datorns inbyggda program Bilder (Mac) och Microsoft Foton (Windows) fungerar bra för grund­läggande redigering av fotografier. Den som vill göra något mer avancerat kan köpa ett dyrt betalprogram som Photoshop – eller välja gratisalternativet Gimp. Gimp har samma funktioner som Photoshop, men är lite krångligare att använda.

www.gimp.org

Skapa poddar

Den som vill göra en egen poddsändning (podcast) behöver ett program för ljudredigering. Ett av de mest kraftfulla är gratisprogrammet Audacity. Att lära sig det tar lite tid, men när man förstår hur det är fungerar är det väldigt smidigt.

www.audacityteam.org

Skapa pdf-filer …

För att dela dokument på distans är det smart att använda formatet pdf, eftersom det gör att utseendet blir exakt likadant, oavsett vilken sorts enhet mottagaren använder. Att skapa en pdf-fil i datorn är lätt; det är bara att skriva ut och välja pdf i stället för den vanliga skrivaren. För att visa filen går det att använda webbläsare som Chrome och Edge, men du får fler funktioner om du laddar hem gratisprogrammet Acrobat Reader.

www.adobe.se

7 … och redigera dem

I Acrobat Reader går det att visa pdf-filer, men inte redigera dem. Vill du exempelvis kunna ta bort enskilda sidor eller byta plats på sådana som har hamnat fel måste du ha ett speciellt pdf-redigeringsprogram. För Windows heter ett bra gratisalternativ Ashampoo PDF Free medan programmet Förhandsvisning är inbyggt i en Mac.

www.ashampoo.com

Fotnot: Som lärare är det viktigt att förankra all användning av it-tjänster i skolledningen, eftersom den kan påverkas av dataskyddslagen GDPR.

LÄS ÄVEN

Tips: Så får du distansundervisning att funka i de praktisk-estetiska ämnena

Lättare se alla elever på distans

Varannan elev kan tänka sig att fortsätta på distans

”Efter pandemin kommer vi inte undervisa som tidigare”