Lärarförbundet: ”Kollegorna mår fruktansvärt dåligt”

Marie Wall Almquist, Lärarförbundets ordförande i Malmö, och Lärarförubundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärarförbundet var på plats för att hedra de två dödade lärarna i Malmö under tisdagsmorgonen.
– Det är svårt att sätta ord på känslorna, jag kan inte greppa det, säger Fredrik Björkman, ledamot i Lärarförbundet Malmö.

Lärarförbundet har ett trettiotal medlemmar på gymnasieskolan i Malmö där en elev misstänks ha dödat två lärare. Dock ska inget av offren varit medlemmar.

Fredrik Björkman är ledamot i Lärarförbundet Malmö och har varit på den drabbade skolan flera gånger under löneförhandlingar.

Själva skolan är stängd för polisens tekniska undersökningar, men lärare och annan personal samlas i en intilliggande lokal.

Under tisdagsmorgonen var Fredrik Björkman på plats.

– Lärarna mår fruktansvärt dåligt. Det var chock och sorg och alla möjliga känslor. Det är svårt att sätta ord på det. Jag kan inte greppa det, säger han.

Marie Wall Almquist är Lärarförbundets ordförande i Malmö.

– Det är viktigt att visa sin solidaritet, att delta och finnas där om vi behövs. Vår uppfattning är att det just nu hanterats väl av skolledningen och Malmö stad. Elevhälsan är där och det finns goda möjligheter att föra samtal, och på så sätt har det hanterats väl. Vi vet att det finns en struktur för det, säger hon.

Fredrik Björkman beskriver skolan som lugn, med inriktning på estetiska utbildningar och högskoleförberedande program.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är tagen.

– Jag reagerar med bestörtning och sorg. Det är fruktansvärt. En fruktansvärd händelse som inte ska behöva hända överhuvudtaget. Mina tankar går såklart till de dödade lärarnas familjer, vänner, kollegor och anhöriga, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄS ÄVEN:

Två lärare dödade - Säpo utreder 18-åringen

Sammanställning: Alla svenska skolattacker de senaste 60 åren

18-åring anhållen efter skolattacken i Malmö