
”Det är självklart att anpassa material efter arbetssätt och elever”, säger Emma Widegren.
1 300 lärare och 30 000 delat material finns på sidan som Emma Widegren drog igång. Förra året hade Skolmagi.nu 1,8 miljoner unika besökare.
Porträtt
Vad döljer sig bakom en till synes helt vanlig lärare på Gotland?
Emma Widegrens tillvaro är ett kreativt kaos som inkluderar läromedelsförfattande, eget bokförlag och en community med 1 300 lärare som delar med sig av egna undervisningsmaterial.
– Det var omkullvälta bänkar, saxar som flög, konflikter om högt och lågt …
Emma Widegren beskriver sin första tid som lärare. Det är snart två decennier sedan. Ung och fullpumpad med energi och idéer såg hon möjligheter i kaoset. Hon började med de där bänkarna: alla började hjälpas åt att släpa dem till nya platser. En ommöblering gjorde barnen direkt delaktiga i klassens nystart.
– Det sista de behövde var en högljudd vuxen som skrek åt dem. De behövde motsatsen, ”hitta hem”. Vi började med dramalek och massagesagor och byggde en grupp där alla fick anledning att lita på varandra.
I stället för stöket fick Emma Widegren ett nytt fundament av positiva upplevelser på plats.
– Vi lade annan undervisning åt sidan under en period, det var precis vad barnen behövde där och då. Konflikterna minskade, nya vänskapsband formades. Det blev sedan otroligt givande att undervisa dem.
Hon hade börjat jobba som förskollärare direkt efter lärarutbildningen, men varit hemma en tid med sonen som opererats för en hörselnedsättning. Då kontaktades hon av rektorn på hennes tidigare VFU-skola som akut behövde någon som kunde komma in och ta en grupp i tre dagar: ”Du känner ju till personalen och kan våra rutiner, och du gjorde ett så bra jobb under din VFU.”
I dag är barnen från den där första, stökiga klassen vuxna.
– Ibland möter jag dem på stan. Det är alltid nära till en kram och ett skratt inför minnena vi har tillsammans: massagesagorna, sockerdricksträdet, mattelektionerna i skogen, dikterna och utställningarna …
Flera år och klasser senare fick Emma Widegren frågan om hon inte kunde dokumentera sina trygghetsskapande insatser i klassrummet, och så inleddes hennes parallella yrkesbana som författare.
– Jag väntade mitt fjärde barn och var sjukskriven på grund av foglossning, så det var inga problem att hitta tid för bokskrivande.
Men precis som det första lärarjobbet blev den första boken en extra tuff utmaning, med en nyfödd bebis som inte tog hänsyn till mammas deadline för korrekturläsning. Å andra sidan innebar det en effektiv crash course – nästa bok, och nästa efter det, gick lättare.
– Det var aktivitetsboxarna ”Rastlekar” och ”Samspel och empati”, båda med fokus på att skapa en trygg barngrupp. Jag var fortfarande föräldraledig och tyckte det var smart att passa på. Jag pluggade någon kurs på universitetet också.
”Det är självklart att anpassa material efter arbetssätt och elever”, säger Emma Widegren.
Ditt skrivande är inte bara i bokform, det tangerar ofta pedagogiska material?
– Ja, mina tankar snurrar ofta kring verktyg och hjälpmedel. Ett spel här, ett arbetsblad där, en uppgift i läsförståelse, utematte med praktiska uppgifter … Vilka mål ska de svara mot, hur ska progressionen se ut? Jag har alltid sett det som självklart att anpassa material utifrån arbetssätt och elever, och har alltid delat med mig av idéerna.
Detta skedde först via en blogg och sociala medier. Därefter via företaget Skolmagi, som föddes för sex år sedan. Emma Widegren hade då lärt känna likasinnade lärare runtom i Sverige – några delade material via molntjänster, andra via bloggar, och Emma Widegren hade startat ett Instagramkonto som ett slags förlängning av lärarrummet där hon kommunicerade med kreativa kollegor.
Det hade blivit lite väl många bloggar att hålla reda på, så en kväll vid middagsbordet började Emma Widegren spåna på att samla materialen på en sökbar sida. ”Det vore coolt om vi var fem, sex lärare som delade material på samma ställe … kanske åtta?”
Emma Widegrens man Michael, som är systemtekniker, började bygga en sida samma kväll. I dag finns 1 300 lärare och 30 000 delat material på sidan. Förra året hade Skolmagi.nu 1,8 miljoner unika besökare.
– Ändå driver vi det fortfarande hemifrån köksbordet, precis som det började, säger Emma Widegren. Precis som vårt nystartade bokförlag.
Stranden i Lickershamn är Emma Widegrens vanligaste promenadmål från hemmet i Stenkyrka.
Ja, nu finns även förlaget Magi på hemadressen, ett gammalt stenhus i Stenkyrka på norra Gotland. Addera renoveringar och trädgårdsarbete utöver de fyra barnen … hur hinner hon?
– Det är därför jag nu tagit tjänstledigt från skolan för att pröva mina vingar som läromedelsförfattare på heltid. Jag har jobbat som lärare i 18 år, ett yrke som inte går att lämna på arbetsplatsen när man går hem. Det är ju så böckerna och materialen blivit till, jag har alltid tänkt skola dygnet runt. Och när jag förra året fick idén till en ny serie barnböcker insåg jag att jag behövde skapa lite luft omkring mig för att hinna med allt.
Det var ett svårt beslut, Emma Widegren stötte och blötte det i månader, under långpromenader och med sin man och de närmaste vännerna.
– Sedan öppnade jag mitt senaste pensionsbesked och bestämde mig på stående fot. Där stod att jag hade 29 år som lärare kvar till pensionen. Jag har förstått att andra tycker det är som en evighet, men jag tänkte ”hjälp, bara 29 år, hur ska jag hinna testa allt jag vill?” Om jag ska hinna skriva böcker och göra alla material som ligger och väntar i mitt huvud, och se hur en sådan vardag skulle kunna se ut, ja då måste jag våga kliva ur ekorrhjulet.
I och med den första boken, ”Bygg din grupp trygg”, funderade Emma Widegren alltmer över samband mellan lärmiljöer och lärande, hur undervisningen påverkas av det fysiska rummet. Mycket kom till direkt praktisk användning i hennes skola.
– Från att ha varit tvåparallelliga, där varje lärare hade sitt eget klassrum med sin egen klass och ibland en resurs från fritids, organiserade vi oss i ”hemvister”, med hela årskursen i en klass, där två lärare gavs gemensamt ansvar för undervisningen. Vi fick tillgång till fler klassrum, och fritids blev en integrerad del av hela dagen.
– En del fick skrämselhicka, enorma klasser var allt de såg. Men möjligheterna kom med att vara många vuxna, som kunde dela upp ämnesansvaret, samtidigt som eleverna också ingick i mindre grupper. Vi tog bättre vara på allas kompetens, och till varje hemvist hörde två lärare, en förskollärare samt barnskötare och fritidspedagoger.
Detta ledde för Emma Widegren till ett försteläraruppdrag i att vidareutveckla lärmiljöerna och sprida idéerna till fler skolor och via kollegialt lärande. Något som finns destillerat i hennes senaste bok ”Rum för aktivt lärande”.
– Det är den jag är mest stolt över. Man kan säga att jag i den talar till mig själv som ung. Som ny lärare var jag fast besluten att klara mig själv och visa att jag var ”värdig” min titel som lärare. Är det något jag hade velat göra annorlunda så är det just detta, att inte stressa fram ett driv att vara så kunnig eller perfekt, jag borde ha vågat säga ifrån ibland också när något kändes jobbigt och jag behövde stöd.
Emma Widegren levde för skolan även som barn. När de andra barnen i ettan bokstaverade sig igenom sagorna om delfinen Deli och apan Affe läste hon ”Tordyveln flyger i skymningen”.
– På skolbiblioteket fick vi egentligen bara låna tre böcker i taget, men tanten som ansvarade såg min glöd och lät mig låna så många jag ville. Jag släpade och slukade böcker, läste i sängen och till frukost, i badkaret och när jag gick grusvägen hem från skolbussen.
I skolan kände hon sig hemma direkt. ”Skolan luktade böcker.”
– Jag var sju när jag bestämde mig för att bli lärare, och inte bara tack vare min roliga och snälla fröken utan för att jag älskade känslan i ett klassrum, känslan av att inget var omöjligt där, att det var en plats för alla.
Emma Widegren demonstrerar ”utematte” med snäckor, stenar och sjögräs.
Emma Widegrens första lärare i den lilla byskolan var egentligen förskollärare, vilket också skulle komma att forma henne.
– Kanske var det svårt att få tag på behöriga lärare, men oss barn gick det ingen nöd på, tvärtom. Andra lärare tyckte det var konstigt att vår fröken ritade upp dagens schema på tavlan, men hon förstod verkligen vikten av att skapa förutsättningar för att alla skulle hänga med. Hon var decennier före sin tid med visuellt stöd!
Först på gymnasiet kände Emma Widegren ett motstånd. Hon behövde kämpa med matten inför en lärare som sa: ”Det där kommer du aldrig att fatta, det går bara inte.”
– Jag pluggade extra flera timmar varje dag och bestämde mig för att bli mattelärare och ge elever det jag inte fick: en vuxen som trodde på dem, och en tro på sig själva.
Just nu håller Emma Widegren på med att ta fram stora, visuella material kring tidig matematikinlärning i tre nivåer, för stationsarbete och samarbete. Liksom hennes nya material för undervisning utomhus är de lätta att differentiera och avsedda att bygga självförtroende. Men hon ser också framför sig att hon någon dag ska återvända till klassrummet. Hon saknar ”dopaminkicken”.
Vad tycker du kännetecknar en skicklig lärare?
– Oj, det är mycket mer än att planera perfekta lektioner. Det handlar om att värna relationen till eleven. En skicklig lärare förstår vikten av att fråga inte bara om matte, utan om hur det gick med hamstern eller tandläkarbesöket, och gå varv på varv runt skolgården och lyssna till hur det känns när mamma varit arg och druckit för mycket. Det handlar om att vara deras trygghet och visa att man ställer upp och finns kvar även när det är svårt.
Debatt Ulrica Björkblom Agah manar lärare att sluta jaga bekräftelse och att lita på eleverna
Hoten mot lärarna Polisen ser ingen hotbild mot skola eller elever
Debatt Läraren tvingas trolla när elever saknar grundläggande kunskaper
Debatt Barnläkaren Josef Milerad ser ett ruttnande system där elever far illa och lärare reduceras till handledare
Krönika ”Vi vill också hetsäta choklad ibland – eller ta en snus för den delen – utan att kölhalas offentligt.”
Debatt Uppmanar föräldrar att agera: ”Fråga hur många barn det är i gruppen”
Debatt SKR och Academedia nobbar regleringar: ”Ömsesidigt gisslantagande”
Krönika Vi vet att det är ett ensamjobb men när det blåser då behöver vi någon där, någon som är där för att var där för just oss.
Debatt Niels Paarup-Petersen presenterar rimliga förslag – men de räcker inte, skriver Marcus Larsson i en debattreplik.
Timplaner Maria Cronqvist, lärare på Dragonskolan och en av dem som planerade protesten mot de nya timplanerna i Umeå, kritiserade kommunen och gymnasiecheferna:– Lärare riskerar att bli utbrända!Här är hela hennes tal från demonstrationen.
Debatt Centerpartiet svarar Marcus Larsson om lobbyism och friskoleägare
Krönika Så fort jag kommer hem så händer något – jag transformeras till just den där föräldern.
Arbetsbelastning Koncernen går inte lärarna till mötes om reglerad undervisningstid.
Timplaner ”Det ger orimliga arbetsförhållanden och leder till onödig stress.”
Guider & tips ”Svenskan blir lidande – alla behöver utveckla sitt språk.”
Debatt ”Vårt kärnuppdrag att förmedla alla människors lika värde”
Timplaner Gymnasielärarna demonstrerar: ”Så orimligt och dåligt att det är provocerande”.
Krönika Vinstutredningens förslag borde varit på plats för 30 år sedan, skriver Per Kornhall.
Krönika ”Det behövs helt andra åtgärder som skulle kunna leda till hela klassrum av saliga korgossar.”
Debatt ”Spontanrasterna handlar inte om att hundratusentals elever drabbas av akut kissnödighet”.
Arbetsmiljö Fälldes i tingsrätten för brott mot grundlagen.
Debatt ”Liberalerna och Socialdemokraterna måste hantera de osannolika meningsfränderna Sverigedemokraterna och Centerpartiet.”
Debatt ”Anpassningar är ingen abstrakt fråga – det handlar om elevernas chans att lära sig”.
Ledare ”Nu ökar vi trycket på regeringen att införa statliga regleringar.”
Debatt Läraren Markus Åkesson får en klump i magen när hans egna barn ska börja skolan.
Yrkesutbildning Yrkesläraren om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Porträtt Vad döljer sig bakom en till synes helt vanlig lärare på Gotland?
Krönika ”Det heter glädjebetyg av en anledning – alla inblandade blir glada.”
Skolpolitik Socialdemokraternas nya skolpolitik öppnar för regleringar av undervisningstiden.
Arbetsmiljö Efter den fällande domen höjs krav på att Stockholms stad avskedar Engelbrektskolans rektor.
Krönika ”Vi måste på riktigt hjälpa varandra att sätta gränser – vilken annan yrkeskår skulle hålla på så här?”
Krönika ”Lösningen är alldeles komplett gratis!! Magi! Trolleri! Haveri!”
Föräldrakrav Kan straffas med böter eller fängelse i upp till sex månader.
Betyg Sveriges Lärares jurister och experter reder ut.
Hök25 Centerpartiet: ”När regeringen vill ha ändringar i avtalsrörelser får den också betala för detta”.
Arbetsmiljö Läraren efter domen: ”Jag är så lättad, det är så skönt att han blev dömd.”
Arbetsmiljö Rektorn riskerar dryga böter: ”Bevisningen är stark.”
Arbetsmiljö Utredaren: "Olämpliga personer tillåts arbeta nära barn och unga i skolan”.
Betyg Hotfulla mejl, drev på sociala medier och rädsla för att förlora jobbet ledde till sjukskrivning.
Hök25 ”Dessa framtida förhandlingar mycket väl kan sluta med att ingenting händer”
Arbetsbelastning Har listat sådant som lärare hanterar utöver sin undervisning – så mycket tjänar de.
Undervisning ”Arbetet med skolutveckling kommer att rinna ut i sanden”
Debatt ”Kampen för framtidens skola börjar i de yngsta barnens vardag”.
Krönika ”Gud skapade världen på sex dagar och på den sjunde dagen skapade han bedömningen.”
Debatt ”Dagens lärare drivs av samma starka vilja att göra skillnad i klassrummet – nu som då”.
Friskolor Sju av tio av gymnasieskolorna med mest rapporterad frånvaro är friskolor.
Gymnasieskola Vi Lärare har listat 892 gymnasieskolor – värst drabbas friskolorna.
Vi lärare Fredrik Öhlander kammade hem Fackförbundspressens journalistpriser.
Krönika ”Man måste känna sig som gud fader själv.”
Lärarlegitimation Skolverket kontrollerar inte registerutdrag – olämpliga att undervisa kan bli legitimerade.