28 populära poddar för lärare

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Vill du få nya lyssnartips eller bli påmind om en gammal klassiker? Ta del av 28 tips på podcaster för lärare. I vårt urval har vi försökt hålla oss till så uppdaterade poddar som möjligt, några av dem producerar dock inte nya avsnitt längre. Listan är gjord i alfabetisk ordning.

Missa inte: Lärarens podd

 

1. Anna och Philips lärarpodcast

De två lärarna Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson gjorde 300 avsnitt där de fokuserade på att lyfta fram det positiva i svensk skola. Det sista avsnittet gjordes i januari 2021. 

2. Anpassa skolan

Gjordes av lärarkollegorna Cicci Agestrand och Jimmy Svensson fram till mars 2021. De diskuterade specialpedagogik och anpassningar i skolan. 

3. Bildpodden 

Görs av bild/konst och medielärarna Sibel Norman, Elin Jönsson och Elisabet Jonsved. Det är en podd om visuell kultur med utgångspunkt i vad vi gör med bilder och vad bilder/bilden gör med oss. 

4. Digitala lektioner – en lärarpodd

Produceras av Internetstiftelsen där Kristina Alexandersson samtalar med gäster om hur de använder digital kompetens i undervisningen. Det är både en fortbildningssatsning och ett möjligt underlag för kollegiala samtal.

5. Drottning Blanka-podden

Görs av Malin Bergland, utbildningsdirektör, och Ann-Marie Viiala, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Drottning Blankas gymnasieskola. De vänder sig till alla som är intresserade av skola och utveckling. 

6. Förskolepodden: Vi pratar förskola

Görs av förskollärarna och pedagogistorna Josefin Malm och Sofie Källhage. Syftet är kompetensutveckling kring förskolans uppdrag. 

7. #gränslöstlärande

It-pedagogerna Peter Hjelms och Niclas Linds podd. Den handlar om skolutveckling och om att ”öppna nya dörrar i sitt pedagogiska tänkande”. 

8. Hemkunskaps-podden/Feeder

Riktar sig till lärare i hem- och konsumentkunskap och syftet är att sprida kunskap om mat och dryck men också att locka till samtal. Görs av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen. 

9. HK-podden

En ämnesdidaktisk poddradio där Karin Höijer och Lolita Gelinder ”reflekterar kring skolans största lilla ämne”, hem- och konsumentkunskap. 

10. Jag vill vara en lärare som…

En podd som görs av Daniel Dahlström och Daniel Johansson, två SO-lärare i småländska Aneby. De lyfter aktuell pedagogisk forskning men pratar också om sina egna erfarenheter. 

11. Jobbiga föräldrar 

Görs av UR och handlar inte alltid om skolan men riktar sig till ”dig som vill det bästa för ditt barn”. Handlar mycket om pedagogiska frågor, skolan och samhället. 

12. Kornhall & Netz 

Produceras av tankesmedjan Arena Idé. Görs av rektorn Ingela Netz och skolexperten Per Kornhall. De intervjuar gäster som på olika sätt är intressanta i skolans värld. 

13. Lika värde

Podd som görs av Specialpedagogiska skolmyndigheten och fokus ligger på specialpedagogik och tips och råd både för den som arbetar i skolan och förskolan och den som har barn i förskolan och skolan. 

14. Livslångt 

Programledaren Katarina Pietrzak möter gäster i en podd om livslångt lärande som görs av Rise, Research Institutes of Sweden. 

15. Montessoripodden

Görs av Montessoriförskolor och skolor i Sverige AB. Handlar om allt från hur det är att vara förälder till barn på Montessoriskolor till hur man håller i en bra samling. 

16. Pedagogik & ledarskap 

Läraren och civilingenjören Heddi Mobaraz leder en så kallad dialogpodd vars syfte är att ”ha en ärlig konversation kring svensk skola”. 

17. Pedagogisk psykologi

Görs av Rova & Sjögren Psykologi. Podden handlar om skola, elevhälsa, ledarskap och utveckling. 

18. Samtal med Olskog

Anna Olskog är ordförande för Lärarförbundet Umeå och gör en samtalsinriktad podd som bland annat gästats av Björn Åstrand och Maria Wiman. 

19. Skola och politik

Görs av två S-riksdagsledamöter, Roza Güclü Hedin och Linus Sköld. De sitter i utbildningsutskottet och pratar om ”utbildningspolitik och krokiga livsresor”.

20. Skolforsknings-podden

Görs av Skolforskningsinstitutet och handlar om forskning, undervisning och lärande. 

21. Skolprat

En podd från Kunskapsskolan som handlar om hur teori och praktik påverkar varandra. Leds av Karin Rådberg och Markus Brunfelt, pedagogik- och utvecklingsledare respektive rektor. 

22. Skolspanarna

Görs av pedagogerna Johan Fång och Hans Wågbrant. De för ett samtal om skola, digitala verktyg och mycket annat. Har nått 300-avsnittsstrecket när du läser det här. 

23. Skolsverige

Startades av Karin Berg och Jacob Möllstam och tanken är att podden ska göras ”av och för hela Skolsverige”. Det kollegiala samtalet står i fokus. 

24. Skolverkspodden

Ett reflekterande samtalsprogram om den svenska förskolan och skolan. Görs av Skolverket. 

25. Skolverkstan 

Direktören för grundskoleförvaltningen i Göteborg, Bengt Randén, gör en podd om lärande i grundskolan i Göteborg. Varje avsnitt kretsar kring ett tema som Randén pratar om tillsammans med en elev, lärare, forskare eller rektor. 

26. Tips från USA: Nice White Parents

En podd, producerad av gänget bakom succépodden ”Serial”, om segregerade amerikanska skolor. 

27. Tips från USA: The Trojan Horse Affair 

Ett brev till förvaltningen i Birmingham, England, beskriver hur extrema islamister konspirerar för att infiltrera stadens skolor. Brevet får allvarliga konsekvenser ända upp på riksnivå – bara det att ingen frågar vem som skrivit det.

”The Trojan Horse Affair” är den senaste podd-serien från gänget bakom Serial och S-Town, och produceras i samarbete med New York Times.

28. Folkbildningspodden

Ola Bo Larsson, kultur- och folkbildningsansvarig på tankesmedjan Arena Idé och Felicia Hedström, rektor för Jakobsbergs folkhögskola, gör podcasten Folkbildningspodden, om studieförbund och folkhögskolor. Här bjuder de in gäster för samtal om aktuella frågor och folkbildning. Under 2022 siktar de in sig på valet.

Missa inte: Lärarens podd

 

LÄS ÄVEN:

Förskolan-podden: Gården – älskad och hatad

Podcast: Varför så många konstiga regler kring maten?

Nytt poddasvnitt: Konsten att leda sitt arbetslag