Beskedet om skolan - efter hävda rekommendationerna

Getty images, FHM
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Den nya pandemifasen innebär att samtliga covid-rekommendationer är lyfta från skolan.
– Precis som i övriga samhället, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

LÄS ÄVEN: Tegnell: Så länge varar covid-kaoset i skolan

Skolan är ute ur pandemin – i varje fall på pappret. Anders Tegnells uttalande om att myndigheten ser över rekommendationerna för skolan efter att restriktionerna lyftes har inte landat i några nyheter.

Är skolan alltså tillbaka där den var innan pandemin?

– Det är inga särskilda rekommendationer mot skolan, liksom mot övriga samhället, utöver att stanna hemma när man är sjuk med symptom på covid-19. Sen finns möjligheten kvar i skolorna fortsatt om man har en hög sjuklighet bland personal eller barn att övergå till distansundervisning, det kan man vanligtvis inte göra i skolan. Förlänga terminer. Så det är annorlunda än innan pandemin. Men när det gäller åtgärder är det precis som i övriga samhället och det man alltid kan och ska göra för att förebygga smittspridning, säger Sara Byfors.

Under veckan kom europeiska folkhälsomyndigheten EDCD med en rekommendation om munskydd för samhällen vars strategi är att hålla nere smittspridningen, något som inte ändrar FHM:s ställningstagande.

Hade munskydd haft effekt på smittspridningen i skolan?

– Det är jättesvårt att säga. Vår bedömning har varit att det inte skulle ha haft effekt så vi har inte rekommenderat munskydd i den här miljön. Det har också negativa effekter på inlärning och kommunikation. Vi har inte gjort en sådan studie där vi kan säga att det inte har haft effekt eller vad det skulle ha för effekt. Vi ser inte att det är en relevant åtgärd. Lärare är väl skyddade med vaccination mot allvarlig sjukdom. Vi ser inte att det är en åtgärd som skulle dämpa smittspridningen, säger hon.

LÄS ÄVEN:

Wiman: Jaså FHM, verksamheter har varit funktionella säger ni

Tegnell: Så länge varar covid-kaoset i skolan