Här får lärarna tusenlappar i covid-bonus

Anqi Åström, Lärarförbundets ordförande. i Västervik.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärarna i Västerviks kommun kommer att få 5 000 kronor som covid-bonus.
– Vi hade hellre sett ett ordentligt lönepåslag, säger Anqi Åström, Lärarförbundets ordförande. i Västervik.

LÄS ÄVEN: Larmet: Lärare orkar inte arbeta till pension

Utöver 5 000 kronor i extra löneutbetalning kommer de anställda i Västerviks kommun att få 1 500 kronor extra i friskvårdsbidrag. Detta var SVT först med att rapportera.

– Våra medarbetare har varit väldigt lojala och slitit mer än någonsin under pandemin. Vi känner vi har en skyldighet och möjlighet att visa uppskattning, säger kommunalrådet Dan Nilsson (S), till SVT.

Lärarförbundets ordförande i Västervik, Anqi Åström, tycker att det är på tiden.

Utmaningarna under covid-pandemin

– Det är en trött lärarkår helt klart. Och vi går mot ett välförtjänt sommaruppehåll. Och visst det låter jättebra. Men vi hade hellre sett ett högre påslag i lönerevisionen, säger Anqi Åström.

Skolorna i hennes kommun har drabbats av samma problem som många andra under covid.

– Den stora utmaningen var att vi inte var fullbemannade överhuvudtaget, på grund av de hårda restriktionerna. Och lärarkåren är en plikttrogen grupp som hjälps åt och gör så gott man kan för barnen, säger hon.

LÄS ÄVEN: Wiman: Vi lärare är alldeles för snälla

De får lönepåslaget

Sommarvikarier kommer också att omfattas av satsningen som enligt SVT kommer att landa på 27,5 miljoner kronor. Pengar som hämtas från förra årets överskott på 83 miljoner kronor.

– Vi har haft det som alla andra kommuner, kämpigt naturligtvis. Skolan har ju fått dra sitt strå till stacken, så har det varit i hela Sverige. Vi har ju inte stängt skolan. Men många blir glada för uppskattningen naturligtvis, säger Anqi Åström.

LÄS ÄVEN: 

Glädjebesked till lärare – extra skydd mot nya omikron