Lars Hammar hyllas på bio: ”Brinner för skolan”

”Den här filmen gör oss glada. Skolan och läraryrket blev ju våra liv”, säger Tiina Hammar om Filip och Fredriks bioaktuella film ”Sista resan” om pappa Lars.

Det är inte bara en film om Filip Hammars sista resa med sin pappa Lars.
Det är också ett bevis för hur en 40-årig lärargärning präglat en hel familj.
– Lars var ju lärare i franska och jag i samhällsorienterade ämnen. Det är så roligt att vi kunde ha med våra kollegor som vi lärde känna redan på 70-talet på smygpremiären i Köping.

Det är inte första gången som Filip Hammar gör en film med sina föräldrar. Redan 2010 hyllade Lars och Tiina Hammar lärarjobbet.

– Filip gjorde den intervjufilmen åt Skolverket. Det är så tydligt där att han är lärarson och att Filip är stolt över det. Vi berättade hur vi älskar att vara lärare och fördelarna med yrket. De känslorna finns fortfarande kvar. Det här är kort sagt världens bästa jobb, säger Tiina Hammar.

Även ”Den sista resan” – som Filip Hammar gör med sin far Lars och har sällskap med parhästen Fredrik Wikingsson – präglas av deras identitet som lärarfamilj.

En av de första scenerna är en äldre inspelning från när Lars Hammars går i pension från Ullvigymnasiet i Köping 2008 och är spänstig och fylld med energi inför sitt nya liv.

Filmen iscensätter roadtrippen i Frankrike för att Lars ska få återuppleva gamla minnen.

”Allt som händer är sant”

Men det växlar snabbt till bilder på en uppgiven far som tappat livsgnistan. 

För att muntra upp honom ordnar Filip Hammar fram en exakt likadan bil som den de hade under hans barndom – och i den ger sig far och son i väg mot Frankrike tillsammans med Fredrik Wikingsson.

– Allt som händer i filmen är sant. De minnen som Filip försöker återskapa är också sanna. Den här filmen har fått oss alla att tänka mycket på det som hänt i våra liv och även hur skolan påverkat oss. Jag tänker bland annat på det här med franskan som Lars undervisade i och allt som är kopplat till religion som jag undervisade i. Det är stora beståndsdelar för våra liv, säger Tiina Hammar.

Från smygpremiären i Köping. Foto: Suzanna Holmqvist

”Skolan och läraryrket blev ju våra liv”

Utan att förstöra handlingen i filmen, så får jag fråga kort hur ni uppfattade elevernas hyllningar av Lars?

– Det är fantastiskt att se att Lars påverkat så många. Det är rörande att höra gamla elever berätta. Det har varit jobbigt de senaste åren med vänner som tyvärr inte finns med oss längre och ibland tungt att bli äldre. Men den här filmen gör oss glada. Skolan och läraryrket blev ju våra liv och många vi umgåtts med är ju våra lärarkollegor som vi känt sedan vi var unga och åldrats tillsammans med, säger Tiina Hammar.

Filip intervjuar sina föräldrar om läraryrket för Skolverket.

En riktig lärarfamilj

En av dem är Mats Danielson. 

Han är på väg till makarna Hammar med en specialleverans av deras favoritpotatis.

– Vi har umgåtts i alla år. Jag har faktiskt känt Lars och Tiina längre än vad Filip har känt dem! Det är väldigt fina människor som verkligen brinner för skolan, en riktig lärarfamilj, säger han.

Det slumpade sig också så att Mats Danielson blev Filip Hammars lärare.

– Först på högstadiet och sedan när började jag jobba på gymnasiet och så dök Filip upp där också.

Hur var Filip Hammar som elev?

– Han var väldigt allmänbildad och duktig. Jag är inte förvånad över att det gått så bra för honom i livet. Han och pappa Lars påminner mycket om varandra. De har lite samma kynne. Det ska bli roligt att se filmen på smygpremiären tillsammans med någon annan lärare som också jobbat med Lars och Tiina, säger Mats Danielson.

Och huvudpersonen själv – Lars Hammar – kom hans livsgnista tillbaka efter inspelningen av ”Den sista resan”?

Så här säger han till Bärgslagsbladet efter smygpremiären:

– Det gjorde den allt. Men krämporna finns ju där. Så är det bara.

Filmen iscensätter roadtrippen i Frankrike för att Lars ska få återuppleva gamla minnen.

Fotnot: ”Den sista resan” har premiär fredag 1 mars, och har fått genomgående bra betyg: Fem getingar i Expressen, fyra i Aftonbladet, DN, och Svenska Dagbladet. Se trailern här.

LÄS ÄVEN

Wiman: Minnena av dessa barn pumpar runt i mina vener

Kommunens kupp med skolpengen: ”Modiga”

Nya lagen – förbjudet att förolämpa lärare