Läraren: ”Kom igen S – ta tillbaka USK:en”

Stressen ökade på lärarna när undervisningsskyldigheten togs bort, menar artikelförfattaren Göran Rumenius. Foto: Bildbyrån

"En bomb som slår ner” – så beskriver läraren Göran Rumenius beskedet om att Tidö-partierna vill återinföra undervisningstak för lärare. Nu uppmanar han Socialdemokraterna att hoppa på tåget.

1992 bestämde jag mig för att utbilda mig till lärare. På den tiden var det ett attraktivt jobb och det var svårt att komma in på lärarlinjen. 1,8 på högskoleprovet räckte inte till varken för Uppsala eller Lund, så det fick bli Karlstad.

När jag gick ut på arbetsmarknaden 1997 hade läget för lärarprofessionen försämrats. Yrkets attraktivitet undergrävdes först av kommunaliseringen som ledde till en splittrad skola.

Göran Rumenius

 När den bestämda tiden för lärares undervisningstid, USK schabblades bort 1995 drabbades professionen hårt. Lärarnas tid kunde användas till lite vad som helst och så blev det också.

Den viktiga tilliten undergrävdes när lärarnas arbetstid blev mer och mer styrd. Förtroendetiden har gradvis naggats i kanten. Dödsstöten mot lärarprofessionen i Sverige utdelades när aktiebolagsfriskolorna släpptes in. Kombinationen fri vinst och noll reglering av lärarnas arbetstid förvandlade en redan tilltufsad lärarkår till fritt villebråd som tvingas konkurrera med outbildade som i vissa fall inte ens undervisar på svenska. Att våra lärarfack har accepterat hur lärarprofessionen under drygt 30 år har skjutits i sank är minst sagt upprörande. 

En bomb briserade när Tidöpartierna igår meddelade att de är överens om att återinföra lärarnas reglerade undervisningstid.

Som skolminister Lotta Edholm (L) resonerar jobbar lärare för mycket och med fel saker.

Vågar vi hoppas på att S kan ompröva sin skolpolitik?

Att återinföra USK:en kan komma att medföra att lärarjobbet blir mer attraktivt och fritt.

Det kan också komma att innebära att de vinstdrivande friskolorna väljer att lägga ner då vinstmarginalerna krymper eftersom de kommer att tvingas att anställa fler lärare.

Det är bra inte bara för oss lärare utan även för elever som kommer att få lärare som inte är lika stressade och utarbetade.

Det skall bli spännande att se hur S ställer sig till återinförandet av USK:en. Vågar vi hoppas på att S kan ompröva sin skolpolitik? Att S kanske rent av vill återinföra en rättvis och jämlik skola i hela landet, det vil säga en statlig skola som drivs utan vinstintressen?

Göran Rumenius, gymnasielärare, Kimstad.

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

LÄS ÄVEN: 

M och SD vill återgå till undervisningsskyldigheten

Sveriges Lärares krav: Skolväsendet måste återregleras