Politiker lovar se över lärarnas krav på uppskjutna betyg

Lärarförbundet kräver hela terminen för att hinna sätta betyg under pandemin. Sandra Löfberg är huvudskyddsombud.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärare tvingas rapportera in betyg långt innan terminen är över – något som riskerar stjäla undervisningstid under pandemin. Nu sätter Lärarförbundet Göteborg ner foten.

LÄSTIPS: Lärare värst på att jobba sjuka 

”En och en halv vecka som man kunde använda bättre”.

Så säger Sandra Löfberg, lärare i hem- och konsumentkunskap och Lärarförbundets huvudskyddsombud i Göteborg.

Tillsammans med tre kolleger har hon skrivit en debattartikel i GP, där de fyra huvudskyddsombuden kräver att betygssättningen senareläggs – särskilt under pandemin.

LÄSTIPS: Läraryrket toppar den viktiga listan

”Sätt betyg när undervisningen är slut”

– Utgångspunkten för oss är att man sätter betygen när undervisningen är slut. Alla lärare och elever behöver få all tid de har rätt till, för att säkerställa att betygen som sätts är korrekta. Det är klart att man måste ta hänsyn till gymnasieintagningen och andra system. Men de väger ofta tyngre än lärarnas arbetssituation, säger Sandra Löfberg.

När Läraren.se kontaktar Axel Darvik, skolkommunalråd i Göteborgs stad, lovar han att titta på saken.

– Vi tittar över detta, från politiskt behåll kan jag se ett behov och vi ser över om det går att lösa på ett bra sätt, säger han.

Frågan om sista betygsdatum är enligt Skolverket upp till varje enskild skola.

– Vi har sett att det är stora skillnader. Och två veckor till hade gjort jättestor skillnad. Nu har vi många elever som är borta, och vi behöver använda terminen fullt ut för att säkerställa examination och bedömning, att man har fångat in allt. Som det är nu behöver man börja med detta i maj för att se till att det blir färdigt, säger Sandra Löfberg.

Fackkritiken mot tidig betygssättning är inte ny, men ökar i styrka under pandemin.

– Vi har varvat undervisningssätt, närundervisning, växelvis undervisning. Vi har ganska stor lärar- och elevfrånvaro. Jag undervisar i ett litet ämne och är jag frånvarande under några lektioner, och så är mina elever borta. Då minskar undervisningstiden snabbt, när alla timmar är så viktiga, säger Sandra Löfgren

LÄS ÄVEN

Här testas lärarna – varje vecka
Så testar regionerna lärare på jobbet
Lärare otroligt viktiga under pandemin