Riksdagsledamoten: ”Jag formulerade mig olyckligt”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Riksdagsledamoten Magnus Jacobsson (KD) förklarar sin tweet till läraren Sara Bruun.
– Jag kan bara beklaga att jag formulerade mig så olyckligt att det kunde uppfattas som att den var riktad mot henne. Allt jag ville få fram är att jag förstår, och delar, lärarnas problem med unga som är oroliga, säger han till Skolvärlden.

Språkläraren Sara Bruun och hennes kollegor mötte flera oroliga elever måndagen efter valet och twittrade:

”Flera lärare har idag fått diskutera med oroliga elever som säger: ”ska vi ut nu? När blir det?” Ni tror kanske jag överdriver nu, men detta är dagens sanning. Det gör mig så ledsen och uppgiven. Stackars ungar. #val2022”

Det blev en hatstorm.

Ångrar sin formulering

Ett inlägg mitt i flödet hade en textförfattare vars sysselsättning sticker ut; riksdagsledamoten Magnus Jacobsson, KD:

”Grymt hemskt att vuxna människor pga egen vinning skrämt upp barn o ungdomar på detta sätt. Har själv fått stått o förklarat vad som gäller avseende medborgarskap. Internationell rätt o svensk lag”.

När Skolvärlden pratar med Magnus Jacobsson ångrar han formuleringen.

– Det fanns inte i min värld när jag skrev svaret att det skulle tolkas som att jag gav mig på läraren. Men när jag läste noggrant igår kväll såg jag ju att det var otydligt skrivet och att det därför tyvärr gick att läsa in annat än det jag ville få fram. Så det var dålig kommunikation från min sida, säger han.

”Delar lärarnas upplevelse”

Vad ville du få fram då?

– Att jag delar lärarnas upplevelse. Jag förstår hur svårt och sorgligt det är att stå framför unga människor som faktiskt är livrädda för att de plötsligt ska kastas ut ur Sverige. Det är inte verkligheten. De har rättigheter som stöds av både internationell och svensk lag. Det är inte lärarnas fel att den här överdrivna oron för att vi har strategin att samtala med SD har piskats upp. Det är skrämseltaktik från partierna på vänstersidan.

Om vi lägger partipolitik åt sidan – finns det något vi alla kan lära oss av den senaste valrörelsen?

– Absolut. Jag tror alla får ta sig en funderare och reflektera över vilken ton vi använder oss av mot varandra. Det skulle hela samhället må bättre av, säger Magnus Jacobsson.

  • Fotnot: Magnus Jacobsson har kontaktat Sara Bruun och bett om ursäkt.