Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Folk, fall nu neder

Och hälsa glatt din frihet

O helga natt

Vilken förfärligt träffande låttext! Det är ju som att den vore skriven till en lärare sista arbetsveckan i december! För nog fasiken kommer jag att likt en fura falla neder och friheten ska hälsas gladare än aldrig förr. Natten kommer att vara så djävulusiskt helgad när jag får sova utan att jagas av väckarklockan.

Till dig som har ett par veckor ledigt - ta dig an tiden. Lata dig på riktigt nu. Den här vilan är välförtjänt. Tänk tillbaka på höstterminen vettja, du minns väl? Tänk på alla gånger du gjorde skillnad. Du fick någon att förstå. Du fick någon att växa, du lärde någon något som den inte visste förut. Du medlade i en konflikt, du löste ett problem, du lugnade en vårdnadshavare. Du utmanade någon, du vidgade ett perspektiv, du fick någon att formulera en alldeles ny tanke som kommer att växa och sedan växa lite till.

Du fick någon att växa, du lärde någon något som den inte visste förut.

Du vikarierade för en sjuk kollega. Och jag ger mig tusan på att du någon gång gjorde en planering trots att du var sjuk själv. Du höll i lektioner som fick taket att sprängas och världen att öppna upp sig. Du hade också lektioner som gav dig nya gråa hår och fick dig att fundera på vad i helsike du egentligen håller på med. Du fick elever att le och kanske någon att gråta. Du skuttade hem från jobbet ibland och ibland släpade du dig hem med en blytung klump i magen.

Jag vet nog hur denna termin var för dig. Du jobbade ganska många söndagar, visst gjorde du? Kanske vaknade du ibland på natten och kom på dig själv med att planera en lektion eller fundera över en elev. Du fulkopierade läromedel, jagade böcker på biblioteket eller skapade eget material. Du åt många pedagogiska luncher med allt vad det innebär av kaos och relationsbygge. Du rastvärdade när du egentligen behövde planera lektion och du skrev incidentrapporter bara för att du råkade springa på någonting i farten. Kanske satt du någongång på en inspirationsföreläsning och funderade på hur i helskotta du ska få tid att göra det där andra, det där riktiga jobbet, det där som absolut måste göras för snart är det måndag och lektion igen. Det skulle inte förvåna mig, din tokfrans, om du ibland kände lite dåligt samvete när du tog rast.

Ibland har du säkert känt frustration över det system du jobbar i och de förutsättningar du har för att utföra världens viktigaste arbete.

Du fick förtroenden denna termin. Säkert öppnade ditt hjärta upp sig för nya små individer. Du fick lära dig något nytt av snillrika elever och någon av dessa ostyriga ungar har retat gallfeber på dig. Du har läst om politiska utspel som har fått dig att baxna, du har ibland förvånats över medias rapporter om din vardag och alla självutnämnda experter som tycker sig veta absolut bäst hur du ska utföra det jobb som du är utbildad till. Ibland har du säkert känt frustration över det system du jobbar i och de förutsättningar du har för att utföra världens viktigaste arbete.

Men nu är det dags för vila va? Ingen - på riktigt ingen - kan komma här och säga att du inte har kämpat. Nej du, denna ledighet har du förtjänat. Nu ska kraft samlas, glögg drickas, böcker läsas och serier sträckkollas. Sedan tar vi nya tag va? Men inte nu. Inte än. Nu föreslår jag att vi kopplar bort en stund.