Hej utbildningsförvaltningsöverchefsdirektören – på Skolbyråkratens dag får du åka gräddfil rätt in i den oputsade verkligheten. Nu kör vi!

Jag sitter och funderar över alla roliga temadagar man kan fira under året! Grynkorvens dag till exempel. Eller rulltårtans dag, paltdagen och grapefruktens dag. För att inte tala om fettisdagen, mors dag och alla hjärtans dag.

Men jag skulle också vilja slå ett slag för en alldeles ny dag: Skolbyråkratens dag!

Det här ska bli en storslagen dag fullspäckad av traditioner och genomtänkt firande! På Skolbyråkratens dag slås nämligen portarna till svenska skolan upp på vid gavel. Då bjuds alla utbildningsdirektörer, skolministrar, skolinspektionsgeneraldirektörer, grundskoleförvaltningschefer och andra paranta tjänstemän in till oss.

Kastas in i den ofiltrerade vardagen

Det blir inget sedvanligt studiebesök förstås. Nej, på Skolbyråkratens dag får man åka gräddfil rätt in i den oputsade verkligheten. Här kommer man alltså inte bjudas på nystädade klassrum och pinfärska kanelbullar från bageriet, som annars är brukligt när skolan får så att säga finbesök. Istället får man kastas in i den alldeles ofiltrerade vardagen. Åh så roligt det ska bli.

Tänk dig att en lyckligt lottad förvaltningsdirektör får infinna sig klockan 07.45 på måndagens morgon. Då kan hen genast placera sig i kopiatorkön som redan ringlar lång. Efter fyra pappersstopp och ett tonerbyte har vi redan bondat med varandra och därefter kan vi skynda tillsammans till klassrummet.

Dags för rast...vakt

Nu blir det åka av! Nu ska skolbyråkraten bjudas på lektion! Ibland ägnar vi lärare oss nämligen åt något som kallas undervisning. Här kan generaldirektören eller utbildningsförvaltningschefen vara lite allt-i-allo. Hen kan hjälpa Lena att hitta en laddare, ge Ubbe muntliga instruktioner, sammanfatta ämnesområdet för Lisa som har varit sjuk, svara på frågan om Pelle får byta grupp, om Olle får ringa sin pappa, om Benke kan gå till skolsköterskan, om Stina får byta plats, om Roffe får dricka vatten och dessutom vara behjälplig när Nisse har fått ont i magen och måste gå hem. 

Klassen är stor men det är såklart inget problem utan bara en utmaning.

Innan vi vet ordet av har det gått några svängiga timmar av Skolbyråkratens dag. Då är det dags för rast. Nej, inte rast i ordets rätta bemärkelse förstås. Bättre upp – det är dags att rastvakta! Nu ska korridorerna patrulleras, kanske måste en konflikt stoppas (direktörn får kontakta vårdnadshavare och skriva incidentrapport framåt eftermiddagen), någon behöver tröst, ett lås måste klippas upp och vem har snott Olles högra sko?

Tjoff säger det och nu är det redan dags för ny lektion.

Intensivt – som det ska vara

Klassen är stor men det är såklart inget problem utan bara en utmaning. Utbildningsförvaltningsöverchefsdirektören kan förhoppningsvis vara behjälplig med bildstöd till Jeppe, att dela ut hörselkåpor till Milla, läsa högt med Valle, påminna Harry diskret att han ska till kuratorn och bolla lite kort med SYV om när nästa lektionsbesök egentligen passar bäst. Det blir en intensiv stund, precis som det ska vara när man firar Skolbyråkratens dag.

När det är dags för lunch kan den inbjudne hedersgästen få träna på konststycket att mota ut elever ur klassrummet, låsa dörren och samtidigt med glatt humör följa med hela gänget till matsalen. Skoldirektören kan också få testa på den hisnande utmaningen att hjälpa fyra elever att få rätt specialkost samtidigt som man ska se till att alla barn intar näringsrik lunch i samma andetag som man själv ska avnjuta avslappnad måltidsstund full av lärande samtal i sann pedagogisk anda. Det blir något helt annat än de där långtråkiga utbildningsdirektörsluncherna där man hinner både tugga och tänka tankarna klart.

Självklart ser vi till att alla bord är torkade efter de exakt tjugo minuter vi har på oss att avsluta denna härliga jubileumslunch på vår festliga dag. 

Grande finale: Fortbildningen

Så kommer firandet att fortsätta ända till eftermiddagen då det är dags för grande finale – fortbildningen! Denna dag ska vi i nittio minuter få lära oss allt om kommunens tjosanhejsanstrategier för krusidullpedagogik.

Klockan 16.30 lider Skolbyråkratens dag mot sitt slut. Som avskedspresent får jubilaren en fin gåva i form av 29 resonerande elevtexter som helst ska bedömas innan veckans slut. Självklart medföljer både passande matris, kontaktuppgifter till vårdnadshavare och inlogg till skolplattformen. Kvällen är räddad!

Åh, det pirrar i hela kroppen! När ska detta ske? Vilket datum passar bäst? Kom med förslag! Jag hämtar almanackan!

LÄS MER: