”Dra mig baklänges i livrem!” Maria Wiman reagerar på att Skolinspektionens först nu tycks ha upptäckt att nedskärningar i skolan kan få konsekvenser.

Är du lite trött och ynklig? Har du fulkopierat läromedel nu igen? Har du vikarierat för den sjuka franskaläraren, ägnat varje lunch åt att torka utspilld mjölk i matsalen, haft diskveckan i personalrummet, utstått en otalig mängd dödfödda möten, genomfört alltför många oplanerade lektioner och dragit omkring på den gnagande känslan av att du ligger efter med precis allt? Misströsta icke, kära kollega! Räddningen är nära! 

Ja nu vänder det! Häromdagen hörde jag på nyheterna att Skolinspektionen drabbats av en blixt från klar himmel! I ett högintressant inslag på SVT Nyheter konstaterar nämligen inspektionens enhetschef Anna Bergqvist att det finns en risk att nedskärningarna i skolan drabbar eleverna. 

Detta måste antecknas!

Maken till klarsyn va? Ja, vår statliga myndighet tillika Skolinspektion hävdar utan pardon att åtstramningarna kan leda till att lärare sägs upp, att elevhälsan blir bristfällig eller att resurspersoner försvinner. Dra mig baklänges i livrem! Hämta en penna - detta måste antecknas!

Om jag har förstått det hela korrekt menar alltså Skolinspektionen att om man sparar in på personal, läromedel, skolmat och lokaler finns det en liten risk att detta får negativa följder. Om man bestämmer sig för att lägga ner särskilda undervisningsgrupper, trycka in fler elever i varje klass och korvstoppa lärares scheman ännu mer så kanske det i värsta fall kan bli lite problematiskt. Mon Dieu!! Jag vet varken ut eller in med denna nyvunna klokskap.

Nu jädrar sätter Skolinspektionen ner foten så att parketten darrar! I nyhetsinslaget får jag också veta att om (om?!) kommunens besparingar leder till brister så kommer Skolinspektionen att bli nödtvungen att ingripa. Det är nästan så att detta påstående får det att pirra till lite i maggropen. 

Det måste vara bekvämt att bo under en sten

Enligt rektor Linnea Lindqvist är det 98% av Sveriges kommuner som skär ner på skolan i år. Fatta vilket jobb som ligger framför Skolinspektionen! Vilken sjujäkla hjälteinsats! För jag har i min enfald svårt att tro att det är särskilt många av dessa nedhyvlade och avmagrade skolor som blomstrar i nuvarande skick. Jag tror att det kommer bli en hejdundrande mängd ingripanden från Skolinspektionens sida. 

Jag är visserligen lite allmänt sinnesslö efter ännu en vecka i samhällets tjänst men jag fattar ärligt talat inte riktigt hur detta ska gå till. Jag kan dock konstatera att det måste vara bekvämt att bo under en sten. 

Det senaste året har lärare gått ut och demonstrerat. Debattartiklar, insändare och inlägg på sociala medier har frekvent, ursinnigt och förtvivlat vittnat om samma sak. Lärare går sönder, elever mår allt sämre, skolresultaten går ner. Vi har skränat och bölat på alla upptänkliga sätt.

När Fan blir gammal blir han religiös

Men först nu kröp Skolinspektionen upp ur sitt hål med yrvaken blick för att konstatera att det finns en risk att nedskärningar i skolan leder till allvarliga brister. Jösses Amalia så harmoniskt det måste ha varit under den där stenen alltså. Ett liv i stiltje.

Nåväl. När Fan blir gammal blir han religiös och nu ser jag fram emot resultatet av detta enastående skitgöra! Undrar vilken kommun som ska räddas först? Det känns lite som ett sånt där snöre man fick dra i på tivoli som liten. Vinst varje gång liksom!