”Den här arbetsbeskrivningen är inte alltför långt ifrån vardagen. Det tål att tänkas på så intensivt att skrattet fastnar i halsen”, skriver Maria Wiman.

Känner du dig händelsefattigt harmonisk? Kanske tråkigt välbalanserad och rofylld? Då har vi ett jobb för dig: Läraryrket! En garanti för ett liv i sus, dus och vilda psykbryt!

Kanske längtar du efter lite mer tempo och action? Kanske vill du prova att ta två steg i taget istället för ett? Kanske accepterar du att otack är världens lön och gärna dricker kaffeslurken kall? Stort grattis till dig – din bana är utstakad.

Glöm rofyllda nätter och såsiga kvällar i soffan! Nu är det slut på segdragna helger i långrandig ledighet och ogudaktig rekreation! Som lärare ligger du ständigt steget efter och kan aldrig riktigt vila utan känslan av alla borden som ligger där och skaver bakom bröstbenet.

Vänta, det kommer mer

Kanske anser du att du är en multitalang, alltid redo att ta dig an nya utmaningar! Håll till godo, kamrat, som lärare har du inte bara ett jobb utan hundra! Här får du äran att lika smidigt som smäckert undervisa, vikariera, laga kopiatorn, plocka disk, vara rastvakt, fredsmäklare, frågelåda, mejl-jour, matvakt, kurator, administratör, brandansvarig, läromedelsförfattare, skolbibliotekarie, psykolog, pr-agent, slubbtunna och lokalvårdare – allt på en och samma gång!

Men vänta, det kommer mer: Du får även fortbildas i ämnen du inte ens visste att du behövde utbildas i, delta i timslånga möten som kunde vara ett mejl och mottaga hårdhänta klappar på hjässan av landets politiker. Som att inte detta vore nog är hela riket fullt av självutnämnda skolexperter som kommer att kunna tipsa dig om precis allt varje gång du inte ber om råd. Lockande, inte sant?

Det värsta du kan göra är att lyfta svårigheter som på något sätt kan belysa de verkliga problemen. 

Är du en sådan som gärna håller truten och som lydigt finner dig? Perfekt! Du är som klippt och skuren för en karriär där tystnadskulturen är ett väletablerat faktum och det värsta du kan göra är att lyfta svårigheter som på något sätt kan belysa de verkliga problemen. 

Kanske finner du det kittlande att mäta barn in absurdum, foga in deras spretiga personer i små snäva mallar och placera dem i fack? Kanske är det rent av så att du tjusas av stolpiga betygssystem med en skarp gräns som dömer tonåringar till utanförskap? Känner du att npf-problematik mest är en bokstavskombination som man på det stora hela inte måste lägga så stor vikt vid? Är du en sådan där rackare som känner att ”lite svinn får man tåla”? Välkommen till Sveriges skolsystem. Dörren står öppen för dig. 

Inte långt från verkligheten

Drömmer du våta drömmar om att vara en del av en jättelik budgetreglerande torktumlare? Tycker du om när människor pratar om dig högt över ditt huvud? Är du en sån där person som har en gedigen utbildning men ändå inte riktigt vill göra anspråk på att vara akademiker? Träd fram! Dig vill vi ha! 

Imorgon är den lates motto och vila kan man göra i graven. Välkommen till vår kära misshandlade trasiga skolvärld. Komsi komsi, din älskvärda stolle. 

Epilog: Det här är såklart lika tillspetsat som skruvat. Men som krönikör får jag ofta ta del av lärares historier (tack för att ni berättar!). Och denna arbetsbeskrivning är inte alltför långt ifrån vardagens kranka blekhet. Det tål att tänkas på så intensivt att skrattet fastnar i halsen.

LÄS MER: Här hittar du fler krönikor av Maria Wiman