Måste jag ta mitt privata bank-ID?

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Här kan du ställa frågor om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat. Vi tar reda på svaret.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

Får arbetsgivaren tvinga de anställda inom skola och fritidshem att använda sitt privata bank-id på jobbet?

Livegen

Svar: Nej, en arbetsgivare kan inte utan vidare kräva att lärare har bank-id och att de använder legitimationen i jobbet – till exempel kan det handla om att logga in i det system lärarna använder för att dokumentera och kommunicera med eleverna.

Det konstaterar Marie Svensson, facklig vägledare på Lärarförbundet Kontakt.

– Bank-id är en personlig handling och därför ska personen själv få bestämma om han eller hon ska skaffa det eller inte, säger Marie Svensson.

För att kunna kräva att lärare använder sitt privata bank-id på jobbet måste arbetsgivaren skriva in det i den enskildes anställningsavtal i samband med att personen börjar sin anställning. I avtalet ska stå att bank-id krävs för den specifika anställningen, understryker Marie Svensson.

– Och då måste arbetsgivaren också se till att man har den utrustning som behövs för att kunna använda inloggning med bank-id. Den anställde ska inte behöva använda sin privata telefon eller dator för att gå in på skolans system, framhåller hon.