Sveriges Lärares logotyp – det här betyder handen

Sveriges Lärares logotyp.

Sveriges Lärares nya logotyp innehåller en hand – men vad symboliserar den?

Vid årsskiftet lanserades webbplatsen sverigeslarare.se. För många medlemmar blir det första mötet med förbundets visuella identitet – och inte minst logotyp. Förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand tycker själv att det visuella knyter an till läraryrket, men är öppen med att hon sett blandade reaktioner.

– Som med mycket annat är det både och. Jag tycker att vi har hittat rätt, och har personligen främst nåtts av positiva tillrop, men jag har också sett att det finns olika reaktioner i sociala medier. Men varumärket är någonting som måste leva och utvecklas, och den processen inleds nu, säger hon.

Logotypen innehåller en hand, vad symboliserar den?

– Handen öppnar för många tolkningsmöjligheter. Den kan stå för handlingskraft, den kan också användas som riktning, den kan sätta stopp, den kan välkomna och den kan omfamna. Det är väl signifiktivt för läraryrket där vi ska vara öppna och omhändertagande, men också beslutsamma och tydligt visa vägen. Jag tycker det är mycket smart.

Med lite vilja kan man säga att lillfingret och tummen bildar bokstäverna S och L, som i Sveriges Lärare. Är det med avsikt?

– (skratt) Det kan man absolut se där. Naturligtvis har ingenting skett av en slump, säger Johanna Jaara Åstrand.