Hovrätten: Katerina Janouch skyldig till grovt förtal av lärare

Hovrätten fastställer skadeståndet på 50 000 för en lärare som utsatts för grovt förtal.

En namngiven lärare får 50 000 kronor i skadestånd och Katerina Janouch döms för grovt förtal av Svea hovrätt. Detta sedan Janouch vid två tillfällen hävdat på sin blogg och i sociala medier att läraren under en lektion tvingat elever att bekänna sig till islam. Det skriver tidningen Expo.

Huvudskyddsombudet Eva-Lotta Järvi fanns snabbt på plats på skolan när det stod klart vad som hänt.

En vårdnadshavare hade missuppfattat en elevs berättelse om en lektion, och lagt ut uppgifter i sociala medier om att en lärare tvingat elever att bekänna sig till islam.

Men Katerina Janouch plockade upp händelsen, och publicerade den vid två tillfällen på sin blogg och i sociala medier.

– Jag blev uppringd vid 6.30 av det lokala skyddsombudet om att det fanns en hotbild. Jag sprang dit på en gång, säger Eva-Lotta Järvi.

Sedan gick det fort.

Lärare och skola hotade

Uppgifterna fick spridning och både läraren och skolan hotades.

– Mitt första mål var att stötta läraren, jag gav henne en kram och sa att jag skulle vara med hela dagen. Från dåvarande Lärarförbundet fanns det stöd uppåt. Kommunen kom med representanter. Det blev ett stort team som hjälpte och stöttade, det var inte bara en lärare som drabbades. Hela skolan blev påverkad, säger Eva-Lotta Järvi.

Hoten eskalerade och kommunen anställde väktare.

– Läraren gick under jorden, hon kunde inte bo hemma under den första tiden, säger Eva-Lotta Järvi.

Men händelsen gav också positiva biverkningar.

Blommor från hela Sverige

– Det kom blommor från hela Sverige och de visade sympati för det som hände lärarna på skolan. Jag satt i fikarummet hela de första dagarna och det var många som ville prata av sig. Sen hade jag kontakt med pressjour och förbundet regionalt. Mitt största uppdrag var att finnas där och ta itu med eventuella händelser, säger hon.

Efteråt har kommunen och dåvarande Lärarförbundet granskat insatserna.

– Organisationen vi hade fungerade bra. Sedan har vi delat ut arbetsuppgifter, till exempel var det en kollega som tog hand om lärarens mejl. Men hela krishanteringen var fantastisk från kommunens sida, de gjorde allt de skulle och kanske mer därtill, säger Eva-Lotta Järvi.

Hovrätten går på Uppsala tingsrätts dom, men ökar grovt förtal från ett fall till två, eftersom Janouch fortsatte att publicera uppgifterna, trots att kommunen dementerat händelsen, skriver Expo.

Katerina Janouch kommenterar domen på X, tidigare Twitter:

”Jag visste att jag skulle bli fälld av svenskt korrupt och inkompetent rättsväsende som numera ägnar sig åt politiska och moraliska domar i stälet för att agera i sanningens och rättvisans tjänst”.

LÄS ÄVEN: 

Lektion om islam blev viral – lärare dödshotad