Skolfrågan växer i betydelse för väljarna

Foto: Adobe Stock

Skolan blir allt viktigare för väljarna.

Skolan går om lag och ordning i Novus senaste undersökning av vilka politiska frågor väljarna tycker är viktigast.

Undersökningsföretaget Novus mäter återkommande vilka frågor väljarna tycker är viktigast i politiken. I den senaste mätningen placerar sig skolan på plats två, efter sjukvård och före lag och ordning. I den förra mätningen från februari 2023 låg skolan på tredje plats.

Nu uppger 56 procent av de tillfrågade att skolan är en av de viktigaste frågorna. Novuschefen Torbjörn Sjöström säger till Svenska Dagbladet att det bland annat kan handla om att skolan figurerat en hel del i media på senare tid.

– Bland annat kring betygen och brister i skolan. Det kan dra upp den frågan lagom till skolavslutningen, säger han.

Samtidigt visar Novus senaste mätning av väljarnas partisympatier att Moderaterna nu inte anses ha bäst politik i någon av väljarnas 10 viktigaste frågor, förutom lag och ordning, där de har delad förstaplats med Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna är det högst rankade partiet i sex av de 19 viktigaste frågorna – sjukvård, skola och utbildning, landets ekonomi, äldreomsorg och energipolitik.

– Det är inget vidare betyg om man sitter i regeringen, men det är samtidigt svårt när den ena krisen avlöser den andra, säger Torbjörn Sjöström till svd.

Väljarnas 10 viktigaste frågor

Novus mätning i maj. Februarimätningens placering inom parantes.

1 (1) Sjukvården

2 (3) Skola och utbildning

3 (2) Lag och ordning

4 (5) Invandring/Integration

5 (6) Landets ekonomi

6 (9) Äldreomsorg

7 (8) Klimat

8 (4) Energipolitik

9 (12) Sysselsättning/arbetslösheten/jobben

10 (10) Miljö