Sveriges Lärares krav: Fyra miljarder extra till skolan

Ett minimum för att kompensera för de värsta besparingarna: ”Verkligen ingen orimlig siffra”, säger Sveriges Lärares ordförande Åsa Fahlén.

Sveriges Lärare kräver att regeringen skjuter till fyra miljarder extra till skolan i vårbudgeten.
– Då pratar vi om ett minimum – en ren hygienfaktor – för att kompensera för de värsta besparingarna och uteblivna löneökningarna, säger ordförande Åsa Fahlén.

I förra veckan gav regeringen besked om att regionerna tilldelas sex miljarder kronor extra i vårändringsbudgeten – pengar som öronmärks för att sjukvårdspersonal ska kunna ha kvar sina jobb.

– Så fyra nya miljarder till skolan i vår är verkligen ingen orimlig siffra. Tvärtom. Det är vad som behövs för att häva planerade besparingar och för att kompensera de lärare som fått för dåliga löneökningar, säger Åsa Fahlén.

Vill ha ett snabbt besked

Sveriges Lärare önskar ett snabbt besked om mer pengar till skolan.

– Hela välfärden går med underskott och behöver tillskott för att klara sin verksamhet. Vi ser att situationen i många kommuner är katastrofal, med lärartjänster som dras in och viktiga kringresurser som försvinner i ett läge som redan är pressat, säger Åsa Fahlén.

Sveriges Lärare vill att två miljarder används för att häva besparingar och att de andra två miljarderna går till lärarnas löner.

– Lärare har halkat efter. Ser man på lång sikt, hur mycket man tjänar under en yrkeskarriär, har andra grupper gått ifrån oss i utvecklingen. Akut måste de som fått för låga löneökningar på senare tid kompenseras, säger Åsa Fahlén.

Signalera satsning på lärare

Sveriges Lärare anser att regeringen måste skicka en signal att den satsar på skolan och på lärarna.

– Sverige kan inte spara sig till en framtid som stark kunskapsnation. I historiens ljus kommer de politiker som sparar in på skolan inte att ses som framgångsrika. Det kommer däremot de som vågar satsa på att ge lärare rätt förutsättningar, säger Åsa Fahlén.

LÄS MER: Åsa Fahlén: Skolans resursbehov är lika akut som sjukvårdens