Upproret: Här protesterar lärarna mot nya nedskärningar

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

På flera platser i landet hölls under lördagen manifestationer mot kapade budgetar i skola, förskola och fritidshem. I Stockholm samlades ett tusental personer för en högljudd marsch mellan Sergels torg och Mynttorget.

Vid 14-tiden på lördagen samlades lärare, förskollärare, lärare i fritidshem och representanter från andra grupper på Sergels torg i Stockholm. Deras manifestation mot nedskärningar i skolan har den senaste tiden uppmärksammats stort i medierna och för dagen var de klädda i blått för lärare, orange för förskollärare och grönt för lärare i fritidshem.

Många hade gjort plakat med budskap som ”Faller förskolan så faller även framtiden”, ”Nu jävlar är det nog” och ”Sluta skära ner på fritids”.

Längst fram i ledet gick bland andra Förskoleupprorets grundare Anki Jansson, Monica Lindström och Katrin Nörthen – sida vid sida med Alexander Skytte, Lärarmarschens initiativtagare.

– Vi blir sjukskrivna av nedskärningarna, det är det absolut viktigaste. Sjukskrivningar, sjukskrivningar, sjukskrivningar, säger Monica Lindström till Lärarnas Tidning kort före avgång.

Med i marschen gick också Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet. Tillsammans med Lärarnas Riksförbund skrev Åstrand i en debattartikel i Aftonbladet på lördagsmorgonen om situationen i den svenska skolan:

”Många lärare överväger att lämna yrket på grund av arbetsbelastningen. Undervisningstimmarna och dokumentationskraven har ökat och den kvalitetssäkrande tiden till för- och efterarbete kommer ständigt i kläm.”

Väl framme på Mynttorget ropade de närvarande: ”Slita, skära ner, vi orkar inte mer” i väntan på flera tal.

Anki Jansson, Förskoleupprorets medgrundare var en av talarna.

– Stopp, säger vi. Det räcker nu. Vi står här för vår skull, för att vi ska orka arbeta. Bort med alla kringuppgifter, de går ut över barnen. Vi står här för barnens skull, satsa på framtiden. Vi vill se en förändring. Lyssna på oss, det räcker nu, upproret kommer aldrig att ge sig, säger hon under sitt tal.

Alexander Skytte är initiativtagare till Lärarmarschen och talade om dokumentationskraven i skolan: ”Vi administrerar sönder skolan”, enligt honom.

Även Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand höll ett tal.

– Får vi inte fler utbildade lärare slår det mot vår framtid. Politiker måste prioritera skolan. Det är när vi står enade vi blir starka. Det är då vi kan påverka politiker, säger hon.

Klicka på bilden för att komma till alla artiklar om upproret bland lärare 2019.