Rektorn: Tipsen för att minska dokumentationen

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Genom kollegialt samarbete och särskilt avsatt tid har skolledningen på Johannes Skola (F-6) skapat en struktur som underlättar dokumentationsarbetet.

Foto: Sten Feldriech

– Tidigare kunde omdömena bli till långa berättelser. Nu håller vi oss till det som beskriver elevens lärande och hur eleven ligger till i förhållande till kunskapskraven.

En annan tidsbesparande åtgärd är hur skolan hanterar ärenden som gäller elever i behov av särskilt stöd. Tidigare skulle läraren ta fram och skriva ett åtgärdsprogram. Nu är det skolans elevhälsoteam som får utreda och sammanställa ett åtgärdsprogram. I elevhälsoteamet ingår specialpedagoger, skolsköterska, skolspsykolog, skolkurator och speciallärare.

– Sammantaget blir kvaliteten på utredningen högre, samtidigt som lärarna avlastas dokumentationsarbete.

Catrin Hyllander Nyqwist ser det som skolledningens skyldighet att skapa rätt förutsättningar för att lärarna ska klara dokumentationskraven som ställs. Därför har varje lärare förutom sin laptop en smartphone för att underlätta arbetet.

– Stockholm har fått en ny digital skolplattform och sedan den introducerades håller mycket på att förbättras, men det tar tid. Rätt använd kommer den att bli ett stort hjälpmedel som sparar tid, inte minst vad gäller närvarohantering och kommunikation med vårdnadshavare.

Hon betonar vikten av att avsätta tid för att fortbilda personalen, så att den klarar av att hantera de digitala verktygen på rätt sätt.

– Dokumentation i sig är ju inte av ondo. Rätt utförd är den meningsfull och ger viktig information om hur elevens kunskapsutveckling fortskrider. En viktig vägledning för framtiden. Det får man inte glömma, även om arbetet ibland känns betungande, säger hon.