Nära var tredje lärare i grundskolan är obehörig

Bristen på behöriga lärare ökar enligt Skolverkets nya statistik.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Andelen behöriga lärare i grundskolan fortsätter att sjunka och ligger på 70,5 procent, visar färsk statistik från Skolverket.

Trenden med minskad andel behöriga lärare i grundskolan fortsätter.

Läsåret 2015/16 var andelen behöriga grundskolelärare 72,7 procent. Tre år senare hade den sjunkit till 70,5 procent och nu är den alltså nere på 70,1 procent, visar Skolverkets statistik.

Läget är sämre i fristående grundskolor, med 62,5 procent behöriga lärare. I kommunala skolor är andelen 71,2 procent. Lägst andel behöriga lärare har ämnena teknik och svenska som andraspråk.

Något som får Roger Haddad (L) att reagera:

– Friskolorna agera kraftfullt då de har ännu högre andel obehöriga lärare jämfört med de kommunala- elever har rätt att undervisas av utbildade lärare, skriver han i ett pressmeddelande.

– Tillsammans behöver vi alla med ansvar för skolan göra det vi kan för att komma till rätta med lärarbristen, kommenterar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.

Däremot ökar behörigheten i gymnasieskolan, men bara marginellt: från 81,4 till 81,6 procent.

– Det här håller inte. Jag är starkt kritisk till den handlingsförlamning som fått råda i så många år. Även om förändringar tar tid så finns det inga ursäkter för varför  inte mer har gjorts. Har vi inga lärare så har vi ingen skola, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

SE LÄRARBEHÖRIGHETEN – KOMMUN FÖR KOMMUN

Se hur lärarbehörigheten ser ut där du bor på Lärarförbundets Lärarkollen här!