Här i Umeå kämpar lärarna för välfärden

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Tillsammans med fem andra fackförbund deltar Lärarförbundet i Umeå i en gemensam manifestation för välfärden, mot nedskärningarna.
– Politikerna måste stå för att kvaliteten sänks, säger Anna Olskog, Lärarförbundet.

Någon räknade till fem hundra personer på Rådhustorget i Umeå under lördagen. Tillsammans demonstrerade de för välfärden och mot nedskärningarna.

– Kvaliteten sänks i våra verksamheter och vi tycker inte att politikerna står för det och tar sitt ansvar för det. Våra medlemmar i Lärarförbundet Umeå gör sitt bästa varje dag. Och läget drabbar oss, men det drabbar också barn och elever, säger Anna Olskog.

Till vardags arbetar hon i en fjärdeklass i Umeå, men nu är hon en del av en protest som även drivs av Kommunal, Lärarnas Riksförbund, Vision, Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR och Funktionsrätt (en organisation som jobbar för funktionsnedsattas rättigheter). 

– Det inger hopp att människor ställer krav och kämpar. Och jag hoppas att politikerna på allvar tar in det vi säger. Jag hade en sån längtan efter att stå där och se ett folkhav, för då vet jag att vi har kraft i orden. Det här är en tillsammanshandling, säger hon till Lärarnas tidning.

Bakgrunden till Manifestation för välfärden är nedskärningarna, som drabbar kommunen precis som de drabbar många andra.

– Vi har kommit till en punkt under hösten då vi känner att våra vanliga fackliga verktyg, som vi använder varje dag – dialog och arbete med arbetsmiljöarbete och arbetsbelastning, de är bra. Men vi måste få fler att engagera sig i en fråga som berör alla, säger Anna Olskog.

I dagsläget saknas planer för fler tvärfackliga demonstrationer, på andra orter.

– Men vår förhoppning är att de sprider sig, som ringar på vattnet, säger Anna Olskog.