Fritt fram för skolavslutning i kyrkan

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Bara veckor efter att debatten om religiösa rum senast var aktuell, runt Lucia och jul, kommer utredarens förslag: nu är det fritt fram för "Den blomstertid nu kommer" och kyrkoavslutning.

I utredaren Lars Arrhenius uppdrag om religiösa inslag i skolan, var skolavslutningen en punkt. Regeringen och samarbetspartierna L och C vill en gång för alla röja alla tvivel kring hur avslutningar får firas i skola och förskola.

Detta eftersom skollagens förbud mot konfessionella inslag i undervisningen ibland tolkats som att det inte är tillåtet att fira skolavslutning i kyrkan, eller att sjunga psalmer.

– Min uppfattning är att alla skolor, förskolor och fritidshem får oberoende av inriktning förlägga sina avslutningar och uppmärksammande av traditionella högtider i gudstjänstlokaler, säger han, vid en presskonferens.

För majoriteten av alla svenska elever, de som inte går i en religiös skola, är deltagande i gudstjänstlokalen dock frivilligt.

– Jag tycker det är okej med skolavslutningar i gudstjänstlokaler, där det till exempel sjungs psalmer och liknande som i andra fall skulle betraktas som religionsutövning, men som vid sådana här tillfällen snarare är uttryck för gemenskap och tradition. Jag är fullt medveten om att vissa harinvändningar mot det, men det är en lösning som tillgodoser det många vill ha – en lugn och trygg skolavslutning som ger gemenskap. Det är ett pragmatiskt förslag som fungerar, så länge rektor bestämmer över skolavslutningen, säger utbildningsminister Anna Ekström till Lärarnas tidning.

I en enkät med svenska rektorer som Kyrkans tidning gjorde våren 2019, visade det sig att diskussionerna om avslutningar i kyrkan minskat. Av rektorerna uppgav en fjärdedel att frågan varit på tapeten nyligen, att jämföra med 60 procent år 2013.

Från och med 30 juni 2023 föreslår utredaren ett förbud mot nya religiösa friskolor.

Förskolan omfattas inte av förslaget.