Förskola tog in gängkriminell som vikarie

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

En brottsaktiv man med kopplingar till kriminella gäng fick jobb som timvikarie på en förskola i Torslanda. Arbetsgivaren hade inte tittat på utdraget ur brottsregistret.

Mannen, som är i 20-årsåldern, har 2015 dömts till sluten ungdomsvård för förberedelse till mord. Han fick inte jobba kvar mer än en dag sedan en polis med barn på förskolan känt igen mannen. Förskolevikarien är en av förgrundsfigurerna i den undre världen på Hisingen, skriver Göteborgs-Posten.

- Enligt vår bedömning har den här personen tydliga kopplingar in i grov organiserad brottslighet i Biskopsgården, säger Erik Nord, högste chef för polisen i Storgöteborg, till tidningen.

Stadsdelens utbildningschef säger att mannens belastningsregister inte kontrollerats. Det var "på gång", men ett utdrag hann inte fram innan en vakans dök upp.

- Handläggarna efterfrågade det, men på något vis uppstod en kommunikationsmiss. Den mänskliga faktorn är en förklaring, säger Peter Johansson, ansvarig för stadsdelens förskola och skola, till GP.

Johansson förklarar missen med att det var en "sällsynt brist på folk".

- Men att personalen är sjuk ursäktar inte det som skett. Det har hänt och det är illa, säger han.

Upsala nya tidning (UNT) skriver på onsdagen om ett annat fall där en man dömd för barnporr fick jobb som elevassistent på en skola. Detta trots att mannens registerutdrag var fläckfritt.

Förklaringen är att det barnpornografibrott mannen dömdes för bedömdes som ringa och endast resulterade i en så kallad åtalsunderlåtelse, vilket innebär att mannen erkände brotten och lagfördes men att åklagaren aldrig tog målet till domstol.

Åtalsunderlåtelsen skrevs in i mannens belastningsregister, men gallrades bort när han begärde ett utdrag. Reglerna säger nämligen, skriver UNT, att inte alla brott redovisas i registerutdraget när syftet är att söka arbete inom skolan.

Enligt kammaråklagare Pontus Melander syns inte domar för misshandel och rån då i utdraget, däremot syns om någon straffats för grov misshandel eller grovt rån.

– En person som dömts för misshandel av en elev kan få anställning i skolan utan att skolan ges kännedom om brotte. Den ordning som nu gäller är märklig och jag hoppas att detta ändras, säger Pontus Melander till UNT.

Den 33-årige mannens bakgrund uppdagades innan han hunnit arbeta ensam med den 13-årig han varit elevassistent åt, enligt skolans rektor.