Hon utbildar förskollärare i källkritik

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

De allra flesta barn som går i förskolan har olika digitala enheter i någon form hemma som de kommer i kontakt med.
– Det är därför det är så viktigt att vi får in det källkritiska förhållningssättet redan i förskolan, säger mediapedagogen Ulla-Karin Lundgren Öhman.

Ur Bamse nr 2/17.

— De är ofta väldigt frågande först, trots att de varit med och gjort det fysiskt. Någon säger ”det bara går”. Det krävs ett resonemang för att komma fram till att filmsekvensen hänger ihop med att de inte filmade när de klev ur lådan. Så småningom inser de att om vi på förskolan kan göra så här kanske det vi ser på tv och nätet inte heller alltid är sant.

I dag surfar barn och kollar på Youtube och Barnkanalen på sina paddor från det de är riktigt små. Det visar Medierådets årliga undersökning ”Småungar och medier”.

— Redan ettåringarna vet vad en smart ­device är. De allra flesta har dem i någon form hemma och reflexen att bläddra på skärmen finns där. Det är därför det är så viktigt att vi får in det källkritiska förhållningssättet redan i förskolan, säger Ulla-Karin Lundgren Öhman.

”Skriv att Bamse aldrig borstar tänderna!” Seriestrippen om internet och källkritik avslutas med att sorkarna sprider ett nytt rykte. Fast den här gången är nog Lille Skutt inte lika lättlurad.