Hamid & Maria-podcasten: Så kommer corona förändra skolan

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Lärarnas tidnings nya podd Hamid & Maria tar pulsen på skoldebatten och livet i Lärarsverige. I senaste avsnittet siar man om framtidseffekterna för skolan när coronakrisen lagt sig.

https://open.spotify.com/episode/1ZSj9g4LLwSKteAENDAgnB?si=ytZuu1VtTC2GhC5Nje6hhQ

Hur kommer skolpolitiken påverkas av corona på lång sikt? Den frågan ställer sig Lärarnas tidnings bägge krönikörer Hamid Zafar och Maria Wiman när de åter igen kliver in i poddstudion för att spela in ett nytt avsnitt av sin nya skolpodd. Eller, varsin poddstudio faktiskt, för i sann karantän-anda så spelar de in på distans på olika håll.

Vi befinner oss mitt i coronakrisen och Hamid och Maria diskuterar de problem som lärare tampas med i vardagen just nu: till exempel utmaningarna med fjärrundervisning, de inställda nationella proven och väldigt många sjuka lärare.

–  Många av mina lärarkollegor sitter hemma just nu med rätt milda symptom. De säger att de känner sig hyfsat friska men vågar ändå inte gå till jobbet. Detta leder till att de överjobbar hemifrån, säger Maria Wiman.

Hon ser även konsekvenser av fjärrundervisningen.

– Jag har pratat med elever på gymnasiet som sagt att de plötsligt överhopas av uppgifter som ska lämnas in. Bara för att de nu ska bevisa att de gjort något. Så ser ju inte skolan ut i vanliga fall. Kravet har skärpts och kontrollen är hårdare nu. Eleverna säger att de jobbar 200 %.

Trots utmaningarna sias det även om positiva effekter för skolan och Hamid Zafar spår positiva effekter av coronakrisen.

– Inget ont som inte också för något gott med sig. Detta kommer att leda till en ny respekt för läraryrket. Lärarna sätts på prov nu. Statusen för svensk skola kommer att höjas. Vi visar att vi klarar av tuffa samhällsutmaningar och att vi ändå kan bedriva verksamhet.

Hamid berättar även att han varit i kontakt med utbildningsminister Anna Ekström och skickat uppmuntrande heja-rop till henne via sms.

– Regeringen har varit utsatt för stor press, både från oppositionen men också att i princip alla länder i Europa stängt sina skolor. Det är en unik väg Sverige valt, och det kommer säkert påverka skolpolitiken framöver. Det är ett kallt och tufft beslut och jag tycker att hon ska ha en eloge för det.

HÄR KAN DU LYSSNA PÅ PODDEN:

”Hamid & Maria” på Itunes:

https://podcasts.apple.com/se/podcast/hamid-maria/id1503165619?l=en

”Hamid & Maria” på Acast:

https://play.acast.com/s/hamid-and-maria/ee1cecb2-3dc0-4672-8d03-d32551154820

https://open.spotify.com/episode/1ZSj9g4LLwSKteAENDAgnB?si=ytZuu1VtTC2GhC5Nje6hhQ