”Helt plötsligt har man­ ­förlorat tre-fyra raka”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Marcus Mellström, 32.
Lärare på Funkaboskolan i ­Kalmar. Har läst inriktningen förskoleklass–årskurs 1–3 vid ­Linnéuniversitetet i Kalmar.

Det första året var roligt, spännande – och stressigt. Det konstaterar den tidigare ishockeyspelaren Marcus Mellström, länge var lagkapten för Nybro Vikings, nu lärare på Funkaboskolan i Kalmar. 

Stressen kopplar han delvis till pandemin, och att den har försvårat möjligheterna till kontakt med kollegorna.

– När jag sökte jobb var det mycket det jag letade efter, ett fungerande arbetslag där man samarbetar och stöter och blöter med varandra. Och de har verkligen stöttat och hjälpt mig med det som de har kunnat men det har också fått bli så i år att både jag och många andra har fått göra saker lite good enough.

Marcus Mellström upplever att han har mycket nytta av sin idrottskarriär, att ett ishockeylag påminner om en skolklass.

– Ja, det handlar om att få ihop en grupp, att man drar åt samma håll. Har man en otydlig ledare då börjar det knaka lite någonstans och sen dras två andra med och så helt plötsligt så har man i ishockeyn förlorat tre–fyra raka matcher och det börjar gnällas. I skolan börjar man tappa de tydliga ramarna när det händer.

Han är mycket nöjd med den verksamhetsintegrerade profilen på utbildningen, han menar att det har varit bra att så tydligt kombinera teori och praktik, att det har varit möjligt att testa saker omgående i skolan.

– Nu är jag där jag vill vara just nu. Jag har ofantligt mycket att lära så nu fokuserar jag på att komma till jobbet varje dag och försöka förbättra mig och ge mina elever ännu bättre förutsättningar.

Så gick det sen för lärarstudenterna