Byt karriär – bästa grejen med att bli lärare efter 40

Late bloomers? Lärarstudentpoddens programledare Emma Olsson tillsammans med Stina Ojeda och Camilla Norström.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Camilla arbetade som kommunikatör och Stina hade en fast tjänst som administratör på ett stort företag, men mitt i livet valde de att börja plugga till lärare istället.

I nya avsnittet av Lärarstudentpodden berättar Camilla Norström, 48, och Stina Ojeda, 45, om varför de, mitt i livet, sa upp sig från varsitt välbetalt jobb för att sätta sig i skolbänken igen.

– För några år sedan kunde jag inte begripa varför någon ville bli lärare, men det gick ganska fort att inse att: Shit, vilken grej det är att vara i den här miljön, berättar Camilla, som idag arbetat som gymnasielärare i ett år.

Att plugga till lärare sent i livet tycker Camilla och Stina har många fördelar. Bägge lyfter upp exempel på arbetslivserfarenhet som varit helt oumbärlig för dem.

– Man har mer tyngd nu, som person. När jag var 20 så hade jag aldrig kunnat bli lärare, säger Stina Ojeda, 45, som snart är färdig SVA-lärare.

– Jag tror heller inte att jag skulle ha fixat det här tidigare i livet. Som lärare är man ju ledare i rummet och det är inget som man kan läsa sig till, fyller Camilla i.

Deras karriärsbyte har skapat reaktioner från både familj och vänner.

– Många tyckte ju att det var konstigt och frågade: Hur kan du göra det här? Men jag vill inte jobba i 20 år till på ett ställe där jag har långtråkigt. Jag slutade på mitt förra jobb som kommunikatör på kommunen för att det hände för lite. Jag var väldigt uttråkad. Lärarjobbet kan vara tufft men jag gillar ju hög arbetsbelastning och att det händer mycket saker. Jag kände att jag måste ha roligt på jobbet igen, säger Camilla.

Lyssna på Lärarstudentpodden här!