Ändrat beslut: Lärare får munskydd – elever blir utan

Munskydd och visir är redan under distribution till verksamheterna. Foto: Shutterstock
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

I slutet av januari beslutade grundskolenämnden i Malmö stad att både elever och lärare skulle få gratis munskydd i skolan under coronapandemin. Men nu vänder kommunen i frågan och backar.

På torsdagen beslutade grundskolenämnden att man endast kommer tillhandahålla kostnadsfria visir och munskydd för frivillig användning till medarbetare på skolorna, men inte till elever.

– Jag är glad att vi landade i att inte ge munskydd till eleverna, så länge det inte finns något myndighetsstöd för detta. Förvaltningen har gjort en gedigen konsekvens- och kostnadsberäkning, som oppositionen klokt nog tog till sig, säger Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden, i ett pressmeddelande.

Enligt Malmö stads analys skulle elevernas användande av munskydden kunnat leda till avbrott i undervisningen då ”många elever kommer att behöva hjälp av personal för att kunna hantera munskydden korrekt”, skriver man i pressmeddelandet.

Analysen pekar även på att det kommer att bli en ökad administration och avfallshantering för skolorna.

I dag använder ungefär fem procent av skolpersonalen munskydd eller visir, skriver grundskoleförvaltningen och påpekar samtidigt att det inte kommer att vara ett krav att bära munskydd eller visir.

– Munskydd och visir till personalen är på väg och jag hoppas att det dämpar eventuell oro hos dem som har begärt att få detta, säger Sara Wettergren.

Skolvärlden har tidigare belyst att munskyddsfrågan har gett upphov till en intensiv debatt i Skolsverige som splittrar lärarkåren.

Vissa ratar skyddet och understryker vikten av att elever ser vad som sägs. Andra anser att det är nödvändig för att lärare ska känna sig trygga under arbetstid.

– Det är en svår avvägning och diskussion, och jag har full respekt för att man gör olika bedömningar, säger Johan Åström, vice ordförande för LR i Malmö, i en tidigare intervju med Skolvärlden.