Tillstånd för friskolor dras in

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Skolinspektionen drar tillbaka tillståndet för två fristående skolhuvudmän. Står sig beslutet innebär det att tre skolor med hundratals elever måste stänga till sommaren.

Besluten gäller Stiftelsen för bildning i Sverige samt dess helägda dotterbolag Edinit AB. Stiftelsen driver en grundskola i Vällingby, Stockholm, och Edinit driver två gymnasieskolor – en i Stockholm och en i Göteborg.

Återkallandet gäller från och med juni i år.

Motiveringen till besluten att återkalla tillstånden är att flera av huvudmännen företrädare bedöms som olämpliga. Skolinspektionen pekar på "bristande vilja och förmåga att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna och ekonomisk misskötsamhet, bristande laglydnad i övrigt och andra omständigheter av betydelse."

Stiftelsen för bildning hette tidigare Al-Azharstiftelsen. Under det namnet drevs tidigare friskolor i Örebro, men dessa fick stänga.

Skolinspektionens beslut då att underkänna ägarna baserades på koppling till våldsbejakande islamism.

Stiftelsen i Örebro och de nu aktuella huvudmännen har tidigare återkrävs på 1,1 miljoner kronor i statsbidrag – pengar som skulle ha gått till bland annat lärarlöner. Tidigare skolföreträdare har också dömts för grova ekobrott.