Liberalerna vill göra förskolan fri från skärmar

I sitt tal i Almedalen förklarade Johan Pehrson att Liberalerna kräver mer pengar till kommunerna nästa år – och vill ha en skärmfri förskola. Foto: Tommy Söderlund/Region Gotland

Liberalerna kräver mer pengar till kommunerna nästa år – och vill ha en skärmfri förskola.
– Ni kan vara säkra på att vi inte tänker göra fler barn till skärmslavar, säger partiledare Johan Pehrson i sitt tal i Almedalen.

Att även små barn ska använda digitala verktyg ska tas bort ur läroplanen. Det är Liberalernas besked när Johan Pehrson talar på Almedalens sista dag.

– Femåringar sitter förhäxade framför skärmar i stället för att utforska världen. De kollar på paddorna i soffan i stället för paddorna i dammen.

– Liberalerna vill att huvudregeln ska vara en skärmfri förskola. Därför kommer vi ändra i förskolans läroplan för att få bort skärmarna, säger han.

Förslaget har starkt stöd i regeringen, enligt Pehrson, som tillsammans med skolminister Lotta Edholm (L) på en pressträff efter talet pekar på forskning som bland annat visar att skärmar för de minsta barnen inte utvecklar deras lärande.

– Man får leta efter de som säljer något annat. Man får gå till återförsäljare av skärmar för att höra lovsången, säger Pehrson.

– Det har funnits ett okritiskt förhållningssätt till skärmtid och det har läckt över till förskolan, säger Edholm.

Miljoner "Lottaböcker"

Vägen framåt är penna, papper och böcker – varav det sistnämnda är utrotningshotat i svensk skola, enligt Pehrson. Och nu är snart nya böcker på väg ut i skolorna framhöll han under talet som samlade runt 400 personer.

– Det är tre miljoner riktiga böcker som skolminister Lotta Edholm fixat fram – för att elever ska läsa mer och läsa bättre. Jag kallar dem gärna för Lottaböckerna!

Johan Pehrson talade även om välfärden som Liberalerna anser måste prioriteras i höstens budget.

– Det krävs ett betydande ekonomiskt tillskott från staten till kommuner och regioner nästa år. Det är vårt besked i det budgetarbete som snart ska börja.

Han framhåller att tiotusentals barn inte klarar av grundskolan.

– Därför säger vi liberaler att skola och vuxenutbildning behöver prioriteras framför stora skattesänkningar.