Skolborgarrådet: ”Avstängda gravida en prioriterad fråga”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Stockholms nya Skolborgarråd Emilia Bjuggren (S) kan inte utlova att arbetsgivaren slutar stänga av vaccinerade gravida lärare mot deras vilja.
– Vi vill se ett förtydligande från Arbetsmiljöverket först. Det är bara en vecka sedan jag tillträdde men frågan är en av de jag prioriterar. Den är jätteviktig för oss, säger hon till Skolvärlden.

Sedan mars 2021 har upp emot ett 70-tal gravida LR-medlemmar fått arbetsförbud meddelade av sina chefer. Flera lärare, som velat jobba kvar, har inte bara känt sig ledsna och upprörda utan även drabbats hårt ekonomiskt.

Att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen under våren förklarade att den som är gravid och vaccinerad inte längre tillhör någon riskgrupp gjorde ingen skillnad. Trots att Arbetsmiljöverket därefter anslöt sig till den uppfattningen, och att andra kommuner upphörde med arbetsförbuden, fortsätter arbetsgivaren Stockholms stad på sin linje.

”Vill inte recensera”

I mars i år inleddes LR:s försök att förmå det dåvarande Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) att gripa in. Trots flera påstötningar valde hon att inte göra det. När nytillträdda Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) tillfrågas om hur hon ser på att hennes företrädare sköt saken framför sig svarar hon:

– Jag vill inte recensera min företrädare, utan nu har jag fokus framåt. Det här är en av de första frågorna jag börjat nysta i och vi kommer att titta på vad som går att göra. Jag förstår att det här väcker mycket oro, och därför är det en jätteviktig fråga för oss.

Inför intervjun med Emilia Bjuggren fick Skolvärlden ta del av några av de frågor Lärarnas Riksförbund aldrig fick svar på. Den första handlar om hur Skolborgarrådet anser att staden ska hantera gravida vaccinerade medarbetare.

– Först vill jag säga att jag förstår oron, frustrationen och irritationen hos de berörda. Alla vill så klart att även gravida ska kunna fortsätta arbeta efter vecka 20, givet att det inte hotar liv eller hälsa, säger Emilia Bjuggren.

”Jag förstår oron”

Hur ser du på det stora inkomstbortfall som drabbar avstängda, gravida, kvinnor?

– Jag förstår att det skapar oro. Stockholms stad måste följa Arbetsmiljöverkets riktlinjer. Arbetsmiljöverket har å sin sida utlovat att riktlinjerna ska förtydligas, tillsammans med Folkhälsomyndigheten. Det hoppas jag att man gör, för det jag hoppas på är att arbetsgivaren kan ta större hänsyn till risken för att bli sjuk i stället för att bara titta på risken för exponering så som det är i dag.