Så minns ministrarna Skolvärlden: ”Kommer sakna den”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Skolvärlden har kommit ut med sitt sista nummer.
Så här minns de tre senaste utbildningsministrarna tidningen.

Vid årsskiftet bildas ett av landets största fackförbund, Sveriges Lärare. Samtidigt går Skolvärlden och Lärarförbundets tidning Läraren samman och blir en av Sveriges största tidningar under namnet Vi Lärare.

Under åren har Skolvärlden varit en viktig nyhetskälla för inte minst Sveriges utbildningsministrar.

Jan Björklund, utbildningsminister för Folkpartiet 2007–2014:

– Skolvärlden betydde ofantligt mycket för mig i mitt arbete som minister. Jag såg tidningen som en kanal för att nå ut med mitt budskap till framför allt högstadie- och gymnasielärare, men också andra som jobbar i skolan eller har stort intresse för de frågorna.

– Skolvärlden har haft stort inflytande på skoldebatten. Även om jag kände mig nära Lärarnas Riksförbunds ståndpunkter var det högt i tak i opinionsbildningen.”

Gustav Fridolin, utbildningsminister för Miljöpartiet 2014–2019:

– Jag kommer att sakna Skolvärlden väldigt mycket. Alla har en åsikt om skolan och alla är intresserade av vad som händer där, men det finns få samlingsplatser för oss som är skolnördar.

– När jag var minister var Skolvärlden ett utmärkt ställe att uppdatera sig på. Jag visste att det som skrevs där var de saker som man pratade om i lärarrummen. Då och då kom det också avslöjande nyheter som fick mig att verkligen haja till.”

Anna Ekström, utbildningsminister för Socialdemokraterna 2019–2022:

– Jag har följt Skolvärlden i 25 år och aldrig tyckt att tidningen har varit tråkig. Jag har blivit sur, intresserad, arg, glad, förbannad, nyfiken, ledsen – men aldrig uttråkad.

– Under alla år har jag aldrig varit med om att Skolvärlden har felciterat mig eller utelämnat mitt bästa argument. Om Skolvärlden har strukit mig medhårs? Aldrig! Men kritiken har alltid varit intelligent och välformulerad, som det anstår en tidning för lärare.”