Lärarförbundet: ”Nedläggningen stor risk för arbetsmiljön”

Lärarförbundet varnar för att nedläggningen av Skytteholmsskolans mellan- och högstadium innebär stora risker för lärares arbetsmiljö på redan proppfulla skolor. Foto: Solna.se
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Solna kommun lägger ner mellan- och högstadiet på Skytteholmsskolan. Lärarförbundet menar att förslaget innebär stora risker för lärares arbetsmiljö.
– Det är proppfullt på de andra skolorna redan idag, säger Kristina Karhunen, Lärarförbundets ordförande i Solna.

Ett överskott på skolplatser i Solna har fått de styrande, Alliansen i samarbete med Miljöpartiet, att föreslå om att lägga ner Skytteholmsskolans mellan- och högstadium. Drygt 380 elever i kommunen flyttas i stället till andra skolor, vilket Mitti rapporterat.

Nu råder ovisshet bland både lärare och elever, och föräldrar i Solna gör uppror mot beslutet, som fattades under torsdagen.

Varnar om arbetsmiljön

I protokollet från MBL-förhandlingen med barn- och utbildningsförvaltningen, finns en gemensam skrivelse från samtliga inblandade fackförbund, bland annat Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.
Den varnar för överhängande arbetsmiljörisk för lärare och elever, och efterlyser nya riskbedömningar och handlingsplaner. De riskbedömningar som gjorts beskrivs som ”undermåliga”.

Samtidigt etablerar sig Engelska skolan i Solna. Men hur många elever som söker dit, och hur många som ska flytta till andra skolor i kommunen blir inte klart förrän i januari 2021, då resultatet av skolvalet står klart.

– Det är proppfullt i de andra skolorna idag och skulle bli ännu mer proppfullt sedan, beroende på hur det blir. Om ingen elev söker Engelska skolan, då får vi jätteproblem, säger Kristina Karhunen, ordförande för Lärarförbundet i Solna.

Och om nästan alla söker?

– Antingen har vi fortfarande tomma platser, eller så har vi lagom med elever för en gångs skull. Vi vet inget innan skolvalet i januari. Vi har gjort plan A, plan B och plan C för att bemöta de olika utfallen, säger Kristina Karhunen.

Hur ser ni i Lärarförbundet på att Engelska skolan etablerar sig, samtidigt som det finns för många platser i kommunen?

– Det är inget vi tycker är bra överhuvudtaget. Men den skolpolitiska debatten har vi fått släppa i den här frågan. Vi har fått lägga om och tänka på våra medlemmar. Att vi hade överskott på platser, det visste vi ju innan, säger Kristina Karhunen.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade mot förslaget.

Hade det varit så att föräldrar och barn hade valt Engelska skolan, då hade vi ju haft avhopp från kommunala skolan. Nu gör Solna tvärtom, vi lägger ner verksamheten innan friskolan etablerat sig, säger oppositionsrådet Arne Öberg (S), till SVT.

Marianne Damström Gereben (L), ordförande i skolnämnden och vice ordförande i kommunstyrelsen:

– Det som står i skolförsörjningsplanen är att vi har 500 tomma skolplatser i centrala Solna. Befolkningen ökar inte i den takt som vi trodde och därför måste vi ta det här beslutet, säger Marianne Damström Gereben, till SVT.

LÄSTIPS: MARKNADSSKOLAN ÖKAR KLYFTORNA