Fackliga triumfen – gravida lärarens avstängning hävs

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Först fick hon besked att hon stängs av från sin arbetsplats från graviditetsvecka 20. Efter LR:s protester – och ett möte mellan flera rektorer – upphävdes beslutet och bildläraren Emma Skoglund är välkommen att jobba efter höstlovet.
– Det känns såklart jättebra men det ska inte få vara så här, säger hon.

För bildläraren Emma Skoglund har det varit en omtumlande tid. Hon väntar sitt andra barn men är vaccinerad och vill inget hellre än att jobba så länge det bara går. Som anställd av Stockholms stad fanns dock risken att hon skulle få ett arbetsförbud, trots att hon är vaccinerad mot Covid-19 och att Folkhälsomyndigheten och andra tunga instanser förklarat att gravida inte längre befinner sig i en riskgrupp.

Som Skolvärlden berättade 19 oktober fick Emma som hon befarat höra av sin chef att hon stängs ute från mellanstadieskolan där hon arbetar. Beskedet var att arbetsförbudet skulle träda i kraft 7 november. Förutom den psykiska påfrestningen hade hon också drabbats hårt ekonomiskt med graviditetspenning som enda inkomst.

– Jag skulle haft råd med mat och räkningar, ungefär så, säger hon.

”Risk för covd-smitta”

Till grund för biträdande rektorns beslut låg arbetsgivaren Stockholms stads uppfattning att gravida inte ska jobba från graviditetsvecka 20 med hänvisning till risken för covid-smitta. Ett agerande som flertalet andra stora kommuner frångått helt under våren eller efter sommarlovet.

Emma Skoglund vände sig då till LR och biträdande föreningsombudet Irene Ziverts som i 1,5 års tid slagits för gravida medlemmars rättigheter. Ett möte mellan Emma Skoglund, biträdande rektor, och LR slutade i oenighet och biträdande rektorn ajournerade mötet. Irene Ziverts var bland annat kritisk till de lösa grunder avstängningen vilade på.

– Jag ifrågasatte riskbedömningen om ”allvarlig risk för exponering”, men det måste ju vara för sjukdom och inte exponering som hävdas, precis som Stockholm stads personaldirektör Anita Lidberg gör.

Två lärare till

Men kort därefter fick Emma Skoglund beskedet att hon trots allt får fortsätta arbeta, med vissa justeringar. Varför skolan backade från beslutet är oklart men kort dessförinnan hade ett möte mellan flera rektorer hållits. Det var inte heller enbart Emmas beslutade avstängning som drogs tillbaka. Även två redan avstängda lärare på samma skola fick besked om ”välkomna tillbaka”. En stor framgång, inte bara för Emma utan också för LR:

– Det var förstås jätteroligt och en lättnad. Kanske har vi påverkat beslutet, det vill man gärna tro, men vad som varit avgörande tror jag är att rektorerna börjar få nog. Jag vet att flera är kritiska, och mötet ägde rum kort innan Emma berättade för mig att hon får fortsätta arbeta, säger Irene Ziverts.

Emma Skoglund var både upprymd och lättad när hon fått det positiva beskedet.

– Det känns jättebra. Nu kommer jag kunna sova ordentligt igen. Jag får fortsätta jobba men med vilka justeringar det innebär har jag inte fått veta än. Min rektor förklarade att ”vi har haft ett ledningsmöte och kommit fram till att gå emot Stockholms stads riktlinjer”. Att jag vaccinerat mig och var villig att visa upp mitt vaccineringsbevis skulle underlätta beslutet.

”Konstigt med olika beslut”

Att Stockholms stad håller fast vid att stänga av gravida medarbetare från jobbet ifrågasätts av hennes lärarkollegor i andra städer.

– Jag känner lärare som jobbar i andra kommuner och som tycker att det är helt sjukt att Stockholms stad fortsätter med avstängningar. Det är så konstigt att rektorerna i Stockholm fattar olika beslut, en del stänger inte av lärare medan andra gör det. Det leder också till mycket prat och dålig stämning, säger Emma Skoglund.