Facken i gemensam protest mot sparkravet: ”Får vara nog nu”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Fackförbunden i Varberg gör gemensam sak och protesterar mot kommunens enprocentiga sparkrav.
– Det här har pågått så länge, år efter år, att det slagit så hårt mot verksamheten att vi börjar se stora problem i skolan. Det får helt enkelt vara nog nu, säger Linn Silverby som är föreningsombud för Lärarnas Riksförbund.

En procent.

Det låter kanske inte som en så stor besparing för ett enskilt år.

– Faktum är att det inte ens kallas för en besparing. Termen är ”effektivisering”. Men vilket ord man än väljer är konsekvensen ett konstant osthyvlande i skolbudgeten som gröper ur våra resurser och som i slutändan skapar stora arbetsmiljöproblem. Effekten har blivit förödande, säger Linn Silverby.

Behöriga minskar

Varberg är en kommun i tillväxt med stor inflyttning.

– Naturligtvis skulle det behöva avsättas mer pengar i skolbudgeten och föras positiva diskussioner om hur vi kan möta behovet i kommunen och ha en plan för hur vi ska bli en mer attraktiv arbetsgivare och locka hit fler behöriga lärare, säger Linn Silverby.

Hon hävdar att det är omöjligt om inte kommunen snart går ifrån sin så kallade ”enprocentare” när budgeten läggs.

– Vi har nått en situation där andelen behöriga lärare minskar och arbetsbelastningen blivit så hög att sjukskrivningarna skjuter i höjden. Det här har vi sett signaler på framför allt de senaste två åren, men Lärarnas Riksförbund har varnat politiker och tjänstemän för att det här kommer hända längre tid än så, säger Linn Silverby.

Facken gick samman

Fler fackförbund varnar för hur deras medlemmar tagit stryk när det kostnadseffektiviserats med en procent i budgeten år efter år.

Lärarnas Riksförbund gick samman med Lärarförbundet, Kommunal, Vision och Sveriges Arkitekter i en protest när Varbergsalliansens budgetförslag skulle MBL-förhandlas med kommunen.

– Vi önskar få gehör för våra synpunkter och på så sätt förbättra villkoren för kommunens skolpersonal. På sikt kan det förhoppningsvis bli bättre och mer genomtänka budgetar för oss i framtiden, säger Linn Silverby.

”Sluta osthyvla”

Skolledarförbunden motsätter sig också det enprocentiga sparkravet. De flaggar för att skolan i Varberg behöver mer pengar för att kunna genomföra riksdagsbeslutet om extra studietid och lovskola.

De poängterar samtidigt att de lagstadgade nya verksamheterna inte fått några budgeterade medel – och understryker att politikerna måste välja mellan att sluta osthyvla med en procent eller lägga ner verksamheter i kommunen.