Efter kritiken: Ser över skyddsombuds rättigheter

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Arbetsmiljöverkets chefsjurist ska reda ut rättsläget kring skyddsombud som företräder enskilda medarbetare.

Arbetsmiljöverket drog på sig kritik när en läckt intern rapport avslöjade en tolkning av lagen som kunde innebära att skyddsombud endast har rätt att företräda medarbetare på gruppnivå, och inte enskilt. Det skulle bland annat innebära att skyddsombud inte har rätt att engagera sig i medarbetares rehabilitering efter sjukskrivning, eller hantera kränknings- och mobbningsärenden på arbetsplatsen.

Arbetsmiljörättsexperten Lars von Ehrenheim kallar lagtolkningen för ”absurd” i tidningen Arbetsvärlden, och till Skolvärlden säger LR:s första vice ordförande Svante Tideman att:

– Det är helt självklart att vi ska företräda våra medlemmar. Annars kan man ju verkligen undra varför vi tecknar alla dessa avtal.

Nu uppger Arbetsmiljöverket att tolkningen ska omprövas, och om ett par veckor ska chefsjurist Eva Nilsson meddela vad myndigheten kommit fram till, rapporterar tidningen Arbetarskydd.

– Vi säger inte att de inte får vara med, det är en misstolkning. Vi ser gärna att skyddsombuden är med. Men vi ska titta på det rättsliga läget, om man kan kräva att ett skyddsombud alltid ska vara med. För det är en tolkningsfråga, säger Sonya Aho på Arbetsmiljöverkets presstjänst till Arbetsvärlden.