Svensk rektor fängslad i Libanon

I senaste numret av Skolledaren publiceras ett reportage om rektorn Mostafa Geha och hans utbildningsmodell där han blandar gymnasie- och vuxenelever i undervisningen i klassrummen på flera yrkesprogram. Foto: Henrik Hansson

Mostafa Geha, rektor i Hedemora, har fängslats i Libanon anklagad för kritik mot regimen.
Det rapporterar hans familj, skriver tidningen Skolledaren. Rektor Mostafa Geha är även styrelsemedlem i fackförbundet Sveriges Skolledare.

Den svenska rektorn Mostafa Geha, med rötterna i Libanon, har gripits och fängslats. Han flydde från landet 2012 efter att ha återpublicerat sin fars regimkritiska böcker, något som hans far mördades för 1992.

Men nyligen återvände han till landet.

Mostafa Geha rapporteras ha suttit två månaders husarrest, men undet torsdagen skulle han infinna sig vid en militärdomstol i Libanon, rapporterar Skolledaren.

Han hoppades då få tillbaka sitt pass och sin frihet att återvända till Sverige, men efter ett par timmar fick hans familj beskedet att Mostafa Geha är gripen och fängslad. Svenska UD ska vara underrättad men har ännu inte bekräftat.

Reportage från Hedemora

I senaste numret av Skolledaren (5-23) publiceras ett reportage om rektorn Mostafa Geha och hans utbildningsmodell där han blandar gymnasie- och vuxenelever i undervisningen i klassrummen på flera yrkesprogram.

Det är Skolledarens reporter Lenita Jällhage som träffat Mostafa Geha på plats på Hedemora vuxenutbildning den 21 april och hon gör också en större intervju med honom om hans uppväxt i Libanon och flykten till Sverige, inför ett senare planerat personporträtt i tidningen. Lenita Jällhage hade därefter kontakt med Mostafa Geha så sent som den 9 juni. Då hade han precis blivit klar med sin formella utbildning till rektor på Rektorsprogrammet.

– Jag ringde för att gå igenom några detaljer i reportaget för kommande nummer av Skolledaren. Han hade just tagit examen vid Rektorsprogrammet i slutet av maj och var mycket glad och stolt, säger Lenita Jällhage.

Pappan mördad efter regimkritik

Mostafa Geha växte upp med sin mamma och två yngre systrar efter att hans pappa, som var en känd regimkritisk författare i Libanon, blivit mördad 1992, två år efter inbördeskrigets slut i Libanon. Mostafa Geha var då åtta år gammal och hans systrar sju respektive sex år. Polisutredningen klargjorde aldrig vem som hade skjutit fadern. Fadern skrev 25 böcker i huvudsak om politik och filosofi.

Under intervjun med Skolledaren i slutet av april berättade Mostafa Geha för Skolledarens reporter att han saknar sin mamma och två systrar väldigt mycket.

– Jag har en fantastiskt stark relation med min mamma och mina systrar. Min pappas död har färgat oss och vårt liv jättemycket. Men mamma har också lärt oss att livet fortsätter och man måste stå på benen och gå vidare i livet. Hon har också lärt oss vikten av utbildning. Jag har tyvärr inte kunnat träffa min familj sedan jag kom till Sverige. Det gör mycket, mycket ont, sade han då.

Ville fokusera på livet i Sverige

När Mostafa Geha var i 20-årsåldern återpublicerade han några av sin fars böcker. Det ledde till att han blev tvungen att fly.

Under intervjun berättade Mostafa Geha också att han hoppades kunna återvända någon dag och hälsa på sin mamma och systrar och deras barn, som han aldrig fått träffa i verkligheten. Men han sa ingenting om att resa till Libanon i sommar.

– Det som har hänt har hänt. Min pappa är borta. Jag tror att pappa hade blivit glad över att se mig idag och att jag lyckats studera och skapa mig ett liv i Sverige. Och jag är oerhört tacksam över att vara i Sverige och att jag fått möjligheten att välja en väg där jag fokuserat på mitt jobb och mina studier, konstaterade Mostafa Geha i samtalet med Skolledaren.