Här hittar du inspirerande filmer för klassrummet

Vi har samlat tio sajter där du hittar bra filmer till klassrummet. Foto: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Grundskolläraren

Att visa film är ett enkelt sätt att göra undervisningen bättre. Här är tio sajter med spännande videoklipp för ditt klassrum.

Internet är fullt av videoklipp och filmer, men allt går inte att visa i skolan. Upphovsrättslagen gör det olagligt att visa material där den som skapat det inte gett sin tillåtelse. 

Det finns dock många upphovsmän som uppmuntrar dig som lärare att använda deras material. Här är tio bra ställen att hitta filmer till klassrummet – utan inbördes rangordning.

1. Fritt fram hos SVT

Så länge det handlar om en klass eller andra mindre grupper så är det tillåtet att visa Sveriges Televisions program i klassrummet. Du kan med andra ord utan problem visa allt från nyheter och dokumentärer till barnprogram från SVT Play (svtplay.se) för eleverna.

2. Hjälp med språket

För elever som inte har svenska som modersmål finns SVT Språkplay. Det är en app där tusentals SVT-program har fått språkstöd för 18 olika språk. Programmen har undertexter på svenska och eleven kan klicka på svåra ord för att få dem översatta till sitt eget modersmål.

SVT Språkplay laddas ned via Google Play Butik (Android) och App Store (IOS).

3. Skräddarsytt för skolan 

SVT:s systerbolag UR gör program som är skräddarsydda för undervisning.

Du hittar dem via UR Play som både finns för webben (urplay.se) och som Android- och IOS-appar. UR har dessutom en variant med språkstöd för 27 språk. Den heter UR Språkplay (ur.se/sprakplay) och påminner om SVT:s tjänst. 

4. Svenska från Finland

Finlands public service-bolag Yle gör utbildnings-tv på svenska under namnet Vetamix (svenska.yle.fi/vetamix). 

Observera att en del av programmen inte går att se utanför Finland, men att mycket är tillgängligt även i Sverige.

5. Begränsat på Netflix

Program på strömningstjänsten Netflix (netflix.se) får egentligen bara visas för privat bruk, men företaget har gjort undantag för många dokumentärer. Netflix kallar det för engångsvisning, vilket innebär att en lärare får visa programmet en gång per termin. Om en dokumentär finns för engångsvisning anges detta i informationstexten.

6. Lagligt på Youtube ...

Som standard går det inte att använda Youtube-klipp (youtube.com) i klassrummet, men det är tillåtet om videon är märkt som Creative Commons (CC). Det betyder att upphovsmannen gjort den tillgänglig utan begränsningar. Detta anges i informationen under videoklippet, och när du söker efter videoklipp kan du trycka på Filter, Egenskaper, Creative Commons.  

7. ... och Vimeo

Samma regler som gäller för Youtube gäller förstås även för andra videotjänster, exempelvis Vimeo (vimeo.com/watch). Så länge materialet är märkt Creative Commons får det visas i klassrummet.

8. Ted-föreläsningar för unga

Hos Ted.com kan man gratis titta på mängder med inspirerande föreläsningar. Tjänsten finns även i en specialversion för skolor som kallas för Ted Ed (ed.ted.com). Här samlas föredragen tillsammans med specialanpassat läromaterial. Tjänsten är på engelska.  

9. Filmer om djur och natur

Många barn älskar filmer om djur och natur – och tidningen National Geographic gör spännande filmer för alla åldrar. Eftersom filmerna är så visuella kan de fungera bra trots att de är på engelska. (www.nationalgeographic.org/education).  

10. Gå på rymdpromenad

Vilka barn och unga har inte fascinerats av rymden? Amerikanska Nasa producerar mängder med filmer för skolor. (www.nasa.gov/eclips).

LÄS ÄVEN

Åtta tips för att skydda datorn och mobilen

Elevernas favoriter på nätet

Åtta appar som peppar till plugg

Tio sätt att skydda din känsliga information