Lärarlöner 2022: Så mycket tjänar specialpedagoger där du bor

Lärarförbundet presenterar nu senaste statistiken för 2022. Foto: Amina Dahlab
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Specialpedagogik

Plus för löneökningen men minus för den låga lönenivån. Nu släpps lönestatistiken för lärare och specialpedagoger 2022. ”Det lönar sig inte att bli lärare. Lönerna måste upp”, säger Mathias Åström, förhandlingschef för Lärarförbundet.

Den partsgemensamma lönestatistiken för Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges kommuner och Regioner (SKR) visar på en löneökning över snittet för arbetsmarknaden i övrigt, inkomståret 2021.

– Med den här takten tar det fruktansvärt många år att få lönerna dit de ska ligga, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

Så mycket ökar lärarnas löner

Lärarnas löner ökar med 3 procent mellan 2020 och 2021, resten av den svenska yrkeskåren ligger en procentenhet lägre. Runt 2 procent.

Men förhandlingschefen Mathias Åström säger att den ökningen inte märks så mycket räknat i kronor.

Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet.

– Rimligt är att jämföra med civilekonomer, civilingenjörer och jurister utifrån svårighetsgrad, utbildningslängd och det uppdrag som ligger. Och lärarnas löner ligger långt under de nivåerna. Lärarlönerna är mellan 10 och 20 000 kronor för låga, säger han.

Experten: ”Lönerna rekryterar inte”

Det innebär problem för återväxten inom yrket. Lärarbristen beräknas av Skolverket ligga kring 12 000 behöriga personer fram till 2035.

– Det är ett jätteproblem att lärarlönerna inte är rekryterande. De ligger fortfarande på en nivå där för många väljer att bli något annat i stället, säger Mathias Åström.

Löneläget är som sämst för de praktisk-estetiska ämnena.

– Där har vi varken lönenivå eller ökningstakt som matchar deras arbete. Vi vet att lärare i kulturskolan och lärare i modersmål ligger lågt. De har inte legitimationskrav, det förklarar en del. Men vi behöver lyfta den delen av skolan också, de behöver en löneökningstakt i paritet med andra, säger Mathias Åström.

Vad tjänar olika lärare? Statistik från 2022: Löneökning för olika lärargrupper

Medellön för lärare och rektorer 2022 – län för län

Bläddra till höger för att se fler yrken.

Källa: Partsgemensam statistik, egen bearbetning Lärarförbundet

LÄS ÄVEN

Vi som jobbar med npf – har vi glömt känslorna?

Äntligen satsning på resursskolan – men med frågetecken

Gerland: Om samhället är vi – varför ger vi oss inte resurser?

Specialpedagogisk gymnasieledning – lyssnar in alla