
”Lite har jag ju fått mitt liv tillbaka sedan jag lämnade politiken”, säger Gustav Fridolin.
Gustav Fridolin lämnade politiken för att bli lärare igen: ”Jag älskar verkligen jobbet”, säger han.
Porträtt
Från utbildningsminister till lärare.
Men att Gustav Fridolin älskar sin nya karriär är inte bara en kärleksförklaring till läraryrket utan lika mycket till folkhögskolan:
– Det är en av få platser som finns kvar i skolan där man får vara lite olika.
När vi ska fotografera Gustav Fridolin på hans arbetsplats, Stockholms Stadsmissions folkhögskola på Kungsholmen i Stockholm, blir det lite svårplanerat på grund av en vattenläcka på skolan.
– Gamla rör … säger Gustav Fridolin när vi träffar honom, och när han fortsätter att ge bakgrunden får vi också en talande bild av sakernas tillstånd:
– Folkhögskolan som utbildningsform är ju på svältkur, och det är svårt för alla att hitta bra lokaler någorlunda centralt. Samtidigt är det viktigt att det finns folkhögskola för hela regionen, och då är det bra att några ligger i stan. Så vi har hamnat här i Stadsmissionens egen kåk, ett fint gammalt hus som faktiskt byggdes som skola en gång i tiden, och som renoverats ordentligt. Men rören … de är fortfarande gamla.
Gustav Fridolin beskriver en robust trotjänare till skola, som höll verksamheten uppe under hela pandemin.
– Så lite vobbliga golv och nya renoveringar kan vi ta med god vilja och några inlånade extrasalar. Det krävs mycket mer än läckande rör för att stoppa oss!
Fuktskada åtgärdas. Fläktarna brummar precis utanför Gustav Fridolins arbetsrum.
Sedan förre utbildningsministern Gustav Fridolin som miljöpartist lämnade riksdagen för drygt fem år sedan har han jobbat heltid här. Praktiskt taget hela verksamheten är uppbyggd runt allmän kurs, där vuxna läser in gymnasieämnen. Gustav Fridolin undervisar dessa klasser tematiskt för att ge eleverna behörighet i historia, religion och samhällskunskap, och är en del av ett delat mentorskap på skolan, vilket innebär att han har ett gäng deltagare som han jobbar lite extra med.
– Samtidigt är jag en av de tolv lyckligt lottade folkhögskollärare som får försöka mig på att gå forskarskola, så en del av min tjänst ägnar jag åt att slita mitt hår över en avhandling om vad det egentligen är vi gör här i folkhögskolans allmänna kurs, och varför det funkar …
När du kom tillbaka igen från politiken och ministeruppdraget, vad kände du då? Hur går man tillbaka från det stora nationella offentliga uppdraget till det ”mindre”, mer direkta och ”anonyma” – känslomässigt?
– Jag var nog orolig att det skulle vara en större grej än det var. Lärarjobbet är ju rätt bra för det där, man kan inte riktigt springa runt i det blå och fundera på hur det hade varit annars. Jag måste vara närvarande, med deltagarna och med kollegorna, annars funkar det inte.
Och du har inte tröttnat?
– Tvärtom, jag älskar verkligen jobbet. Vi är ett bra lärarlag och jag får vara med när människor kämpar och överträffar sina egna förväntningar. Det är stort. Inte så att jag vill ha åren i politiken ogjorda, jag gjorde vad jag kunde för att satsa på skolan och jag tror att alla har ett ansvar att försöka förändra den här världen till det bättre, om vi kan. Men det kan jag faktiskt göra här också. Och lite har jag ju fått mitt liv tillbaka sedan jag lämnade politiken.
”Lite har jag ju fått mitt liv tillbaka sedan jag lämnade politiken”, säger Gustav Fridolin.
Om du jämför dig som lärare i dag med hur du var när du var helt nyexad, hur har du vuxit? Har du övergett moment i undervisningen som inte funkat?
– Jo, men det är väl klart man hoppas att man lärt sig en del. Samtidigt är ju varje grupp deltagare unik i fråga om bakgrund, intressen, ålder och framtidsplaner, så det är inte jättemycket så att man kan hålla fast vid vissa moment. Det mesta vi gör måste vi utveckla för, och tillsammans med, just de deltagare vi har för stunden.
Hur var du själv som elev, och vad kände du inför skolan som barn?
– När jag var tio år fick min mor en stroke, och hon låg ofta och mycket på sjukhus efter det. Men när annat kunde vara jobbigt så fanns skolan där. Jag fick på många sätt den skolgång jag önskar att alla barn skulle få, särskilt när annat runt omkring är tufft. Jag mötte vuxna som trodde på mig, som gav mig extra chanser och samtidigt någonstans förmedlade ett värde i att lära sig nya saker.
Kände du ändå inte en ensamhet i att inte kunna dela skolgången med din mor fullt ut?
– Alltså, även när mamma var sjuk så kämpade hon för någon sorts trygghet och normalitet. Jag minns hur hon rätt många gånger förhörde mig inför prov vid sjukhussängen.
Läste du mycket böcker?
– Ja, biblioteket var väldigt viktigt för mig. Där kunde jag ofta sitta och läsa om en bok jag redan visste att jag tyckte om – eller prova en helt ny genre. En av mina döttrar har ärvt det där, och hennes lärare låter henne ibland ta upp en bok och läsa när hon tycker det blir för stökigt runt omkring henne.
Gustav Fridolin i lärarrummet tillsammans med kollegan Anders Alling.
Hur gick vägen från den egna skolgången och fram till lärarutbildningen? När visste du att du ville bli lärare?
– När jag lämnade politiken första gången hade jag skrivit en bok som bland annat handlade om muren Israel byggde, som redan då skar av palestinierna från mark, olivlundar och vatten. I och med det blev jag inbjuden till flera universitet för att prata med studenter, och trots att jag hade suttit i riksdagen var jag ofta nervös inför de mötena. Jag tror att det var något slags bildningsångest – jag som inte hade en enda högskolepoäng, vad hade jag på ett universitet att göra?
”Jag var ofta nervös, jag tror att det var något slags bildningsångest.”
– Min mamma hade jobbat som sekreterare och resande säljare, och hade tagit över byns klädaffär innan hon blev sjuk. Pappa var brandman. Så universitet kändes avlägset. Men min brorsa hade brutit mark och pluggat vidare – till lärare förstås. Det betydde nog något. Och till slut tröttnade min dåvarande fru på mitt klagande, anmälde mig till högskoleprovet och sedan till kurser som hon trodde jag skulle gilla.
– Det var så jag fick ämneskompetensen. När en folkhögskola nära mitt boende behövde vikarie provade jag … och sedan var jag fast. Något år senare hade jag folkhögskollärarexamen.
När man hör dig berätta om allmän kurs på ”folkan” får man nästan känslan av att det varit ödesbestämt att du skulle hamna här. Vad är det som är så unikt?
– Alla som kommer till allmän kurs har ju olika bakgrunder. En del har gått igenom trauman eller blivit sjuka i tonåren. Andra fick inte rätt stöd. En del har gått på friskolor där pengarna försvann till girigbukar, och så plötsligt stod de utan examen. En del har jobbat några år men behöver bli färdiga med gymnasiet för att få ett nytt jobb. Många bär med sig en erfarenhet av skolmisslyckande, och tror att det inte kommer att gå den här gången heller. När man lyckas bryta igenom den känslan, och de kan bevisa för sig själva att de faktiskt kan ... ja, då händer något. Det är stort.
– I går satt jag i utvecklingssamtal med en deltagare som läst in hela gymnasiet och en del av grundskolan här. Ibland vet jag att hon tyckt att det har varit tröstlöst, hon har tappat fokus, fått lämna oss en gång, kämpat sig tillbaka, och nu är hon så nära. Och så säger hon plötsligt: ”Nu fattar jag ju vad det går ut på!” Och tycker till och med att det är kul.
Deltagarna Joar och Yasir i samspråk med sin lärare Gustav Fridolin.
Gustav Fridolin har helt enkelt hittat hem, inte bara som lärare utan kanske framför allt som just folkhögskollärare. När han säger att folkhögskolan ”har blivit min plats” är det inte bara ett konstaterande, det finns patos i orden.
Efter politiken hade han först svårt att ”hitta rätt öppning”, han fick ett erbjudande om att söka pengar för ett projekt och kände tydligt att den vägen in i den typiska postpolitiska karriären var fel väg. Så det var vägskälet. Plötsligt var vägen rak och enkel. Tjänsten dök upp på Arbetsförmedlingens webbsida, Gustav Fridolin fick jobbet, och han kan inte tänka sig att lämna det.
Stadsmissionens ståtliga folkhögskola på Fleminggatan i Stockholm.
– Jag har funderat en hel del på varför jag tycker så mycket om att vara på folkhögskola. Lite tror jag att det handlar om att det är en av få platser där man fortfarande får vara lite olika. Med skolvalet och konkurrensen så blir ju barn och ungdomar sorterade, och det blir så likriktat. Likadant mellan olika stadsdelar. Storstäderna i Sverige är faktiskt några av Europas mest segregerade.
– Men här hos oss sitter en barnskötare i min ålder och pluggar tillsammans med en ung kille från förorten och en innerstadstjej på 25 som tagit sig ur en tuff tid, och … det är liksom inget konstigt. Där vill jag vara.
Där får vi en perfekt slutpunkt för intervjun, men Gustav Fridolin vill utveckla det lite till:
– Det finns så många jobb som är till för någon annan, där någon annan tar det mesta av det du jobbat ihop, säger han.
– Men till folkhögskolan kan vuxna komma ett par år bara för sin egen skull och jobba för att bli lite klokare, få lite mer makt över sina liv och världen omkring dem. Och när man tänker på det så är det en sjujäkla lyx att få vara med på ett hörn när människor gör den resan.
Gustav Fridolin blir lärare igen: ”Jag har längtat”
Här är magister Fridolins nya liv som lärare
Gustav Fridolin hoppar av: "Längtar efter att undervisa"
Debatt ”I 79 kommuner har antalet elever i anpassad grundskola ökat med 100 procent”.
Debatt Betygsforskaren: ”Normrelaterade uppgifter och digital rättning ska avvisas”.
Debatt ”Elevernas utbildning till entreprenörer beroende av regionerna.”
Debatt ”Påståendet att vi står för att 'handskrift och stavning ska prioriteras' vittnar om okunskap.”
Debatt Uppropet: Därför ska du engagera dig.
Debatt ”Bristen på stöd, åratal av nedskärningar och politisk tafatthet har gått för långt”.
Hök25 Avtalsstriden – manifesterar för regleringar: ”Politiker måste ta ansvar.”
Debatt ”Brist på respekt gäller inte bara elever, utan även vårdnadshavare”, skriver läraren Per Stiller.
Debatt ”Om vi vill främja barns skrivande behöver vi broar mellan forskningsperspektiv – inte murar”
Läs och skriv Agneta Gulz skarpa ord om digital skrivträning.
Debatt Lärarstudenten till SKR: ”Lärare det är det jag vill arbeta med resten av mitt liv”.
Jag är lärare Elina Larsson, lärare i hem- och konsumentkunskap, om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Behörighet ”Behörigheten ska vara en faktor när det avgörs hur stort bidrag en huvudman kan få”.
Krönika ”Om jag fick välja skulle sådana där åsiktspaneler ryka dit pepparn växer.”
Debatt Lärarstudenten Josefine Svärd skriver om en skola som blir mer auktoritär: ”En tyst klass inte nödvändigtvis en trygg klass”.
Debatt Sökes: Bibliotekarie med ansvar för 2 000 elever – ”Sluta se skolbibliotekarier som glada bokälskare”.
Krönika ”Terminen har varit en golgatavandring – men nu skola vi hava lov”.
Hök25 Nytt steg i avtalsrörelsen – men: ”Vi står fortfarande långt ifrån varandra”.
Arbetsmiljö Slöjdläraren Eva Söderberg om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Ledare "På framtida generationers utbildning kan det sparas och snålas – det gör liksom inget.”
Porträtt Anna Sterlinger Ahrling och Philip Hjalmarsson om lärarlivet efter poddsuccén.
Debatt ”Ingen algoritm eller nationella prov kan ersätta lärarens förmåga”.
Arbetsbelastning ”Hoppas Skolinspektionen biter dem i ändan”.
Våld i skolan Läraren Paul Carlbark har sökt 150 jobb – misstänker att han blivit svartlistad.
Budgetpropositionen Regeringen satsar nära fyra gånger mer på ROT som på utbildning.
Behörighet Listan visar: Brist på behöriga lärare – trots stora överskott. Så ser behörigheten ut i din kommun.
Behörighet En av tre grundskollärare inom friskolejätten är obehöriga.
Behörighet Sveriges Lärare: Skärpta krav på lärarlegitimation och avskaffa undantag.
Behörighet Lediga förskollärartjänster utannonseras inte: ”Personlighet går före behörighet.”
Debatt Läraren: ”När vi larmar om en ohälsosam arbetsmiljö ses det som gnäll.”
Arbetsmiljö Uttryckte frustration över sin skola på Facebook – då tillrättavisades hon av sin rektor.
Replik Liberalerna svarar: ”Socialdemokraterna sätter aldrig skolan först – varken i Stockholm, SKR eller när de sitter i regering”.
Digitala nationella prov Arrangerade två krisövningar kring den nationella digitala provplattformen.
Debatt ”Mycket pekar på att det blir fyra förlorade år på utbildningsdepartementet.”
Elevhälsa Lärarens oro: ”Rädd att mycket trots allt kommer att landa på oss lärare.”
Krönika Eleven hade skrivit en och samma mening hundratals gånger i följd: ”Jag kan inte”, stod det. Jag kan inte. Jag kan inte. Jag kan inte.
Debatt ”Du som är politiker – ta chansen att investera i skolans framtid”, skriver Sveriges Lärare i Täby.
Debatt Kräver lagändring för att möjliggöra anonyma orosanmälningar för personal i förskola och skola.
Sett 2025 Fem lärare om AI – som hela tiden ligger steget före.
Debatt Sju lärare vill se en skola med skärm, skönlitteratur och pärm.
Arbetsbelastning ”Ren självbevarelsedrift gör att legitimerade och behöriga lärare väljer andra arbetsställen”
Sett 25 Facket kräver en nationell strategi där lärarna är med i utvecklingen.
Hoten mot lärarna Erkände i rätten: ”Ett skämt.” Hotade mentorn: ”Jag trodde jag skulle dödas.”
Hoten mot lärarna ”Ingen ska behöva bli sjuk eller skadas på grund av sitt jobb”.
Friskolor ”Valfrihet är värt att värna – men inte på bekostnad av kvalitet.”
Friskolor Minskad konkurrens och fortsatta vinstutdelningar bland farhågorna.
Friskolor Utredaren: ”Vinst eller statsbidrag ett val för aktören”.
Hök25 ”Ett hyckleri av sällan skådat slag”, skriver gymnasieläraren och förhandlingsombudet John Nilsson.
Krönika Men orka bry sig om statistik – SKR och Sobona ser uppenbarligen lite annorlunda på saken.
Hök25 ”Svarade inte upp på de grundläggande behoven”.