Lärarförbundet ökar – 2 208 nya medlemmar

Lärarförbundets medlemsantal ökar.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

233 314. Så många var medlemmarna i Lärarförbundet när år 2021 drog sitt sista andetag – en ökning med 2 208 personer sedan året dessförinnan.
– Det är glädjande att fler ser värdet i medlemskapet, säger ordförande Johanna Jaara Åstrand.

LÄSTIPS: Tegnell: Så länge varar covid-kaoset i skolan

2021 var ett tufft år för Sveriges lärare, förskollärare och skolledare. Men också ett år då allt fler sökte sig till Lärarförbundet.

– Det är glädjande siffror, en positiv medlemsutveckling. Framför allt så är det glädjande att fler ser värdet med ett medlemskap, säger ordföranden Johanna Jaara Åstrand.

Ökningen är som störst bland gruppen yrkesaktiva, 2 094 personer.

– Vi ser resultatet av ett mångårigt, fokuserat arbete. För att kunna stärka vår påverkanskraft och inflytande handlar det om att vara så många som möjligt. Det vi kan se i siffrorna är både att fler yrkesaktiva väljer medlemskap hos oss och att färre lämnar. Vi ser också en positiv ökning bland fristående, och det är jättepositivt. Där har organisationsgraden varit låg. Vi ser också en ökning av antalet skolledare, säger hon. 

Johanna Jaara Åstrand tror också att pandemin har betydelse. 

– Fler inser värdet av att finnas i ett större, starkare sammanhang så att man får det stöd och trygghet man behöver och möjlighet att driva sina viktiga frågor tillsammans med andra, säger hon.

Hur har arbetet med den nya organiseringen påverkat, tänker du?

– Vi är mer fokuserade på att visa vad det är som bygger facklig styrka, att det spelar roll hur många vi är bakom de krav vi ställer. Och att det har betydelse även för enskilda medlemmar att ha många i ryggen. Det driver också processen mot att skapa två nya förbund där vi samlar alla Sveriges lärare och skolledare. Att maximera vår påverkanskraft, inflytande och medlemsnytta genom att samla den lärarfackliga kraften gentemot arbetsgivare och politiker, säger hon.

Lärarförbundet är inte det enda fackförbundet som ökar. De senaste två åren har pandemin tillsammans med en osäkrare arbetsmarknad gjort att allt fler har anslutit sig till de svenska fackförbunden. 2020 till ett rekordår, enligt Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet.

För första gången sedan 1990-talet steg den svenska fackliga anslutningsgraden, från 68 till 69 procent.

LÄS ÄVEN:

Medlemmarna röstar - ja eller nej till nytt fackförbund

Jaara: Så röstar jag i medlemsomröstningen

Historien bakom lärarfackens utveckling