"Det är närundervisning som gäller"

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Vid skolstarten nästa vecka får skolor inte längre använda sig av distansundervisning i förebyggande syfte för att undvika trängsel i skolan och kollektivtrafiken. Regeringen gav beskedet innan sommaren men förändringen trädde i kraft i veckan.

Det är närundervisning som gäller, poängterade Katarina Tiväng, stabschef på Skolverket, under Folkhälsomyndighetens första pressträff på torsdagen efter sommaruppehållet.

Undervisning helt på plats i skolans lokaler blir en utmaning för alla skolor då ett verktyg att förhindra trängsel nu försvinner.

– Eleverna ska vara tillbaka i skolan och det är väldigt viktigt att de får sin undervisning där. Det ger en betydligt högre kvalitet än den distansundervisning vi har varit tvungna att ha under förra läsåret, säger hon.

Skolverkets Katarina Tiväng.

Personal och elever på de flesta grundskolor är vana vid trängseln då få skolor har haft längre perioder av distans. Men på gymnasieskolorna blir det nu en större utmaning att hålla distans då fler kommer att vara på plats samtidigt i skolornas lokaler.

Distansundervisningen har exempelvis möjliggjort att rektorer kunnat ändra i scheman och delat upp antalet elever som varit på plats i skolan under olika dagar eller tider.

Nackdelarna fler än fördelarna

Katarina Tiväng konstaterade att det fortfarande finns vissa möjligheter att använda sig av distansundervisning, vid exempelvis kraftiga lokala utbrott av covid med större smittspridning, men då ska huvudmannen fatta beslut om distansundervisningen med stöd av regionala smittskyddsläkare.

Katarina Tiväng säger att distansundervisningen har fått konsekvenser för eleverna både i form av fysisk och psykisk ohälsa men även kunskapsinhämtning har försämrats. Hon ser därför att det kommer krävas åtgärder i många skolor när eleverna återvänder:

– Elevernas situation behöver kartläggas. De kan behöva stöd inom vissa områden om de missat något moment under förra läsåret. Men man behöver också se över hur eleverna mår och hur situationen ser ut i olika elevgrupper.

Hon rekommenderar skolorna att ta del av det stödmaterial som finns på Skolverkets hemsida.

– Skolorna behöver fortsätta med de förebyggande åtgärder som FHM rekommenderat. Det är skolan van vid och det är samma åtgärder som gäller fortsättningsvis.

Antalet nya bekräftade fall i Sverige ökade med cirka 33 procent från vecka 30-31 och antalet smittade var 78 fall per 100 000 invånare.

– Vi har en ökning men den är fortfarande på relativt låga nivåer. Det är i åldersgruppen 20 till 49 år som det ökar allra mest, säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors.

Folkhälsomyndighetens råd till skolans aktörer

Proportionerliga åtgärder är anpassningar som minskar riskerna för trängsel och smittspridning samt ökar möjligheten att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Skolhuvudmän och regioner bör också ha beredskap för att hantera fall och utbrott av covid-19.

Exempel på proportionerliga förebyggande åtgärder är att:

• Undvika större samlingar så som exempelvis samlingar i aulan, samt samlingar i trånga lokaler.
• Möjliggöra för skolans personal att fortsatt utföra de arbetsuppgifter som går hemifrån.
• Förlägga delar av undervisningen utomhus, särskilt under de första veckorna av terminen.
• Fortsätta att se över möjligheten till alternativt genomförande av möten, exempelvis digitalt eller utomhus.
• Påminna elever, vårdnadshavare och personal om att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Det är särskilt viktigt att elever, personal och vårdnadshavare stannar hemma även vid milda symtom.
• Påminna om att även följa allmänna råd på fritiden och fritidsaktiviteter.
• Upprätthålla möjligheterna till god handhygien

Regionerna behöver också fortsatt ha beredskap för hantering av fall och utbrott i skolmiljön och upprätthålla en hög kapacitet för testning och smittspårning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS ÄVEN

Wiman: I höst vill jag undervisa som fröken Barbro

Tegnell: ”Inga skäl att vaccinera skolbarn än”

Distansundervisning mer negativt för tjejer