Skräcktrend med lagom mys-rys

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Spöken under sängen när man ska sova, mörka skogar och läskiga vindar … Just nu kommer många nya böcker på temat spöken, rädslor och mys-skräckisar som är lagom läskiga för de yngsta. Att både bekräfta barns rädslor och stötta dem att övervinna dem är en röd tråd.

I Den modiga lilla kaninen och spökena i garderoben (3–6 år) blir det problem när Lilla Kanin ska gå och lägga sig och spöken dyker upp för att ta hans snuttefilt och vattenglas. Men Lilla Kanin använder ficklampan och skrämmer i väg spöket. Författaren Nadia Tolstoy vill att läsaren ska få utforska hur det är att vara modig och att få träna på att skilja fantasi från verklighet.

 

Jonna Björnstjerna, som älskar skräck sedan hon läste sin första Stephen Kingbok, har utkommit med en ny bok: Den underbara familjen Kanin i Sagoskogen och Spöktåget (3–6 år). Det ryktas om ett spöktåg i Sagoskogen med hålögda spöken, skelett och huvudlösa grisar ombord. Av misstag kliver Lillebror ombord på tåget. Vilar en förbannelse över tåget och varför måste det åka ut över ett stup varje kväll? Jonna Björnstjerna har tidigare skrivit flera läskiga och humoristiska böcker om Familjen Kanin.

 

Dripp, dropp, dropp … Vad är det som låter egentligen och vad är det för röd fläck på golvet? Illustratören Aron Landahl debuterar med bilderboken Dropp dropp (3–6 år) en kuslig spökhistoria men som tur är med en kul twist på slutet. Du törs väl följa med upp på vinden och ta reda på var dropparna kommer ifrån?