Hans drag gjorde folkmusik hett i skolan

Musikläraren Daniel Nyström är sedan sommaren 2018 riksspelman på durspel och berättar här hur det gick till när han bildade ett spelmanslag med sina elever. Foto: Joakim Nordlund
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i praktisk-estetiska ämnen

Musikläraren och riksspelmannen Daniel Nyströms knep har skapat ett stort intresse för folkmusik i Råneskolan. Så här gick det till när han bildade ett spelmanslag med eleverna.

I samband med skolstarten hösten 2019 presenterade den i dag 46-årige musikläraren idén att bilda ett band med sina högstadieelever. Något mer än så sa han inte.

– Jag hade ju klart för mig vad jag ville göra. Men jag tänkte att det skulle få bli en överraskning, säger han och ler.

Det kom 15 elever till den första träffen som hölls i skolans musiksal.

– De visste inte så mycket om folkmusik och var kanske därför också rätt öppna för vad som väntade, säger han.

Daniel Nyström

Ålder: 46 år.
Bor: Råneå, drygt tre mil norr om Luleå.
Gör: Musiklärare på Råneskolan.
Bäst med yrket: ”Ungdomar och musik är en bra kombination.”
Gör på fritiden: ”Förutom musiken finns bland annat ett stort jakt- och naturintresse.”
Övrigt: För fem år sedan höll han i ett durspel för första gången. Sedan två år tillbaka är han riksspelman på instrumentet.

I tur och ordning fick de välja det instrument som de ville spela. När de hade spelat det första stycket tillsammans såg han glädjen i elevernas ansikten.

– Till stor del handlar det om att förmedla känslan av att kunna umgås och ha musiken gemensamt. Och att spela med glädje utan några formella krav. Man behöver heller inte vara någon expert, utan jag försöker att anpassa stämmor och toner utifrån den nivå där just den eleven befinner sig, säger Daniel Nyström som sedan sommaren 2018 är riksspelman på durspel.

Numera kommer det mellan tio och femton elever till varje träff på Råneskolan, då fylls skolan av ljudet från tramporgel, elbas, saxofon och ukulele. Elever som passerar skolans musiksal kan också höra fyrsträngad tenorgitarr, rytmbox, vanlig gitarr och durspel. Sedan brukar även fiol, vanligt dragspel, mandolin och cittra finnas med när spelmanslaget repar.

– I stället för att bara sitta på kammaren och spela helt själv gör vi det här tillsammans. Här uppstår en glädje i själva övandet. Det var också dit jag ville komma när jag startade det här.

Daniels 5 tips

  1. Stimulera eleverna att lära av, och med, varandra. Två stycken kan till exempel sitta vid en tramporgel och hjälpas åt. 
  2. Skapa vi-känsla i ensemblespelet. Den känslan kan uppstå när eleverna upplever och hör hur bra alla instrument kan låta tillsammans.
  3. Introducera många olika instrument. Det handlar om att väcka nyfikenheten där eleven själv får känna att den har ett val. Det finns många instrument som de inte känner till.
  4. Entusiasmera. Visa vad man själv är intresserad av och brinner för. När de ser att jag verkligen tycker att det här är roligt så blir det äkta.
  5. Delta i musicerandet tillsammans med eleverna. När jag som lärare också är med och spelar törs de spela ut på ett annat sätt.

Så kan långa naglar ställa till det i skolan

Han får håglösa elever att bli stolta låtskrivare

De vägrar låta corona stoppa musikalen