Podcast: Vikarier – så får vi det att fungera

Eva Lindström, Elliy Lange och Fredrik Khan pratar vikarier i senaste avsnittet av podden.

På många förskolor innebär vinterhalvåret att den ordinarie personalstyrkan krymper i takt med att sjukorna blir fler. Hur gör man för att få det att fungera smidigt när extrapersonal kommer in och vad ska man tänka på som vikarie?

För Elliy Lange, Eva Lindström och Fredrik Khan hör vikarier vardagen till. Både Fredrik och Elliy har dessutom erfarenhet av att jobba som vikarie.
 
— Det kan vara väldigt bra och det kan vara väldigt dåligt, förklarar Elliy som länge arbetade extra i Norge.

— Jag har kommit till förskolor där de inte har presenterat mig för barnen, säger inte vad de själva heter, vad avdelningen heter. Inte informerat om några rutiner eller hur de tänker och gör.
 
Fredrik arbetar med de yngsta barnen på sin nuvarande arbetsplats. När vikarier kommer hänvisar han dem ofta till sandlådan.

— Det är mitt tips alltid. Sätt er i sandlådan för där är det massor av barn och där sitter du ner och kommer ner i deras nivå.
 
Eva upplever att vikarier alltid uppskattar när hon frågar om de är bra på något särskilt eller tycker något speciellt är extra kul att göra.

— Man behöver anpassa dagen utifrån att man har en vikarie, man kommer inte kunna göra det man planerat i alla fall. Och då tänker jag att man kan utnyttja vikarien så mycket man kan och låta vikarien känna att den är bra och en tillgång, säger hon.
 

Skenande kostnader för vikarier i förskolan

Kan jag skicka hem barn vid vikariebrist?

För lite personal i förskolan – nu kan kommunen straffas