Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Den viktigaste punkten att protestera emot i Januariöverenskommelsen måste väl ändå vara den tioåriga grundskolan, anser vår krönikör Erik Stenkula, förskollärare i Norrköping.

Erik Stenkula, förskollärare på Fågelsångens förskola i Norrköping.

När Nooshi Dadgostar tog initiativ till en missförtroendeförklaring mot Stefan Löfven var det idén om att införa marknadshyror hon ville stoppa. Men Januariöverenskommelsen har ju fler intressanta punkter. Har hon missat den om tioårig grundskola? Tänk om hon satsat allt på ett kort och fällt regeringen på grund av att förskollärarna inte ska få jobba kvar i förskoleklass?

Visserligen är antalet hyresrätter i Sverige något fler än antalet förskollärare, men jag tror ändå att du skulle haft nytta om Nooshi sett störst värde i att avfärda tioårig grundskola, eftersom det faktiskt inneburit en statushöjning för hela vår kår.

Ett erkännande av att utbildningsväsendet i vårt land handlar om ett livslångt lärande – inte något som plötsligt vaknar till liv när du fyller sex år och träffar ditt livs första grundskollärare.

Om det fanns 231 miljoner till att reformera förskoleklassen borde det väl finnas slantar till att minska barngrupper och få syn på att det sker ett lärande även i lägre åldrar? Det är politikerviljan som sinar, inte skatteintäkterna.

Det finns en trötthet inom hela vår kår inför politiker som aldrig satsar på den tärande sektor som de tycker att vi tillhör. Men kära värld, om det fanns 231 miljoner till att reformera förskoleklassen, för att sparka bort förskollärarna från sexåringarna, borde det väl i all sin dar finnas slantar till att minska barngrupper och på så sätt få syn på att det sker ett lärande även i lägre åldrar? Det är politikerviljan som sinar, inte skatteintäkterna.

Jag skrattar rått när jag i dag ser annonser där arbetsgivaren vill ha oss till just förskoleklass. Hur tänker de? Hur attraktivt har Anna Ekström gjort det jobbet, om vi ändå behöver tugga i oss fler högskolepoäng i både engelska och matte så fort vi satt vår fot innanför dörren? Och då är ändå rekryteringsläget för att få en förskollärare rätt nattsvart som det är.

Voteringstavlan med resultatet av misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven (S). 181 ledamöter yrkade bifall till misstroendeförklaringen. Foto: Anders Löwdin/Sveriges riksdag.

Om man som Nooshi citerade Tage Erlander i sitt anförande under misstroendeomröstningen, och på något sätt förespeglade ett gammalt socialdemokratiskt Sverige, då tänker jag direkt på Olof Palmes tankar om att vår offentliga sektor ska vara en hörnsten i vår generella välfärd. I dag har den hörnstenen i bästa fall blivit lite besvärande grus i våra politikers skor.

Hade punkt 51 i Januariöverenskommelsen, den om tioårig grundskola, skapat dagens regeringskris hade kanske de 349 riksdagsledamöterna insett att lärande börjar den dag du föds, öppnar ögonen och skriker åt den värld du kommit till. Kanske hade de då insett att det förskollärarna kämpar med varje dag, med både matte och engelska på väl avvägd nivå, skulle uppgraderas om det fanns en politisk vilja att minska barngrupper. ”Nämen hej förskollärare, dig såg jag inte först i skogen av alla barn!”

Det skulle vi sedan kunna fira i de nyproducerade hyresrätter med marknadshyra i Hammarby Sjöstad som vi äntligen skulle ha råd att bo i.

 

LÄS ÄVEN

Lindström: Det är grundskollärarna som borde fortbilda sig

Hejdå, älskade ­förskoleklass …

Feltänk kring förskoleklasserna

Oro efter beskedet om tioårig grundskola

Lyssna på Förskolan här!

Förskollärare blir av med behörighet – ministerns förklaring